UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Warzywa i owoce

Marchew – sprzymierzeniec zdrowia i urody

Marchew – sprzymierzeniec zdrowia i urodyDość powszechne i tanie warzywo o jędrnym korzeniu i słodkawym smaku weszło do naszego jadłospisu dopiero w XIV wieku. Wcześniej smak marchewki różnił się dalece od obecnego. Najpopularniejszą odmianą są lenka, karota i amsterdamka. Jakie właściwości zdrowotne ma marchew i w jakiej postaci ją spożywać, by skutecznie wpłynęła na nasze zdrowie i urodę?

Czytaj więcej...

Wszystkie artykuły:

  1. Bób – smaczny i zdrowy (ale nie dla wszystkich)
  2. „Roślinożercy” – czego warto się od nich nauczyć?
  3. Grejpfrut – rajski owoc młodości
  4. Sposób na woń czosnku
  5. Papryka – bomba witaminowa
  6. Co niszczy witaminy w warzywach i owocach?
  7. Zdrowie w ziarnach bobu
  8. Owoce w walce z zaparciami
  9. Rzodkiewka zdrowa i małokaloryczna
  10. Pomidorowa z nasturcją
  11. Dlaczego zielone jest zdrowe?
  12. Topinambur – bulwiasty słonecznik
  13. Smaczna i zdrowa woda kokosowa
  14. Jadalna chryzantema – źródło witamin i minerałów
  15. Cytryniec chiński – owoc o pięciu smakach
  16. Gorzki melon – przełomowe odkrycie w walce z nowotworami
  17. Odmładzająca i lecznicza aronia
  18. Okra, czyli piżmian jadalny
  19. Dynia piżmowa – zdrowy azjatycki przysmak
  20. Grejpfrut – naturalny sprzymierzeniec w walce z otyłością
  21. Czarna rzepa – lek i kosmetyk
  22. Cytron – owoc z rajskiego ogrodu
  23. Buraki, źródło witamin i minerałów przez cały rok
  24. Garcinia cambogia – skuteczny spalacz tłuszczu
  25. Kleiszcze smakowite – roślina lecznicza
  26. Kiwano – kolczasty ogórek
  27. Karambola – gwiaździsty owoc
  28. Durian – kontrowersyjny owoc
  29. Orzechy makadamii – zastosowanie i właściwości
  30. Morwa biała i czarna – leczy i regeneruje
  31. Daktyle – naturalne lekarstwo
  32. Kumkwat – złota pomarańcza
  33. Borówka amerykańska: smaczna i wartościowa
  34. Stewia – naturalna słodycz
  35. Wiśnie dobre na wszystko
  36. Jarzębina – nie tylko dla ozdoby
  37. Bakłażan i jego właściwości
  38. Rukola i jej właściwości zdrowotne
  39. Słonecznik
  40. Jarmuż
  41. Jeżyny
  42. Kapusta pekińska
  43. Szpinak – nie tylko żelazo
  44. Brukselka
  45. Zielona róża, czyli brokuł
  46. Cykoria – na zdrowie
  47. Cukinia (kabaczek)
  48. Owoce goji cenne dla zdrowia
  49. Mango – słodycz i zdrowie
  50. Noni – owoce zdrowia
  51. Mangostan – najsmaczniejszy owoc tropików
  52. Zboża – właściwości zdrowotne
  53. Chrzan i rzeżucha – właściwości lecznicze
  54. Maliny – na gorączkę i przeziębienie
  55. Borówka brusznica – właściwości lecznicze
  56. Włoszczyzna – właściwości lecznicze
  57. Jabłka – właściwości lecznicze
  58. Owoce cytrusowe – właściwości zdrowotne
  59. Jesienne owoce: kasztany, jarzębina – właściwości zdrowotne
  60. Cebula zwyczajna – bogactwo witamin i minerałów
  61. Czarne jagody – właściwości prozdrowotne
  62. Winogrona – chronią przed wolnymi rodnikami
  63. Orzechy – właściwości zdrowotne
  64. Granat – co w nim dobrego
  65. Gorczyca czarna i biała: właściwości lecznicze
  66. Papaja – wspomaga trawienie
  67. Karczoch zwyczajny – chroni wątrobę
  68. Granat - symbol życia, zdrowia i obfitości
  69. Granaty – niszczą wolne rodniki
  70. Warzywa dyniowate – właściwości lecznicze
  71. Oliwki – odżywiają, leczą i upiększają
  72. Pięć razy dziennie warzywa i owoce!
  73. Rzodkiew zwyczajna – pomaga wątrobie
  74. Czosnek – naturalny antybiotyk
  75. Warzywa zielone – na co pomagają
  76. Pietruszka – poprawia trawienie, czyści krew
  77. Poziomka: odżywia i odtruwa
  78. Chrzan – ułatwia trawienie i uodpornia
  79. Kuracje kapuściane
  80. Ananas – smakuje i leczy
  81. Winogrona. Źródło polifenoli
  82. Ziemniaki. Źródło witamin i minerałów
  83. Jabłka. Oczyszczają i upiększają
  84. Awokado w kuchni i kosmetyce
  85. Banany. Składniki odżywcze
  86. Owoc kiwi – król witamin
  87. Kapusta. Rodzaje i właściwości lecznicze
  88. Co zawiera kapusta