UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Oczyszczacze powietrza
Oczyszczacze powietrza
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Kaszel - rodzaje i przyczyny

    Wiecie ile rodzajów kaszlu może mieć mały przedszkolak? Cały kalejdoskop. Do tego oczywiście całkiem różne leczenie. Ostatnio testowaliśmy inhalacje ...
    Kokos
  • Kiedy kostka jest skręcona

    Co to.ma być
    Eryk
  • Choroby nerek – rodzaje i objawy

    głupia pi......a,jak chcesz kogoś szkolić to wypierdzielaj pracować z dziećmi w szkole... Mój syn jest bardzo chory i nieraz też pisze na klawiaturze ...
    Kasia
  • Grupy krwi a żywienie

    niedouczony cymbał. polecam przestudiowanie podstaw genetyki i dziedziczenia - nie ma nic zaskakującego w Twojej grupie krwi.
    dr hyde

Amerykanie jedzą za słono

Amerykanie jedzą za słonoAmerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) opublikowało właśnie raport, z którego wynika, że aż dziewięciu na dziesięciu mieszkańców Stanów Zjednoczonych konsumuje zbyt dużo soli. Jej nadużywanie może prowadzić między innymi do nadciśnienia tętniczego, a to z kolei – do zawałów serca i udarów.

 

 

Aż 44 procent spożywanego przez amerykańskich obywateli chlorku sodu pochodzi z 10 produktów. Jednym z największych winowajców okazało się pieczywo – jedzone sporadycznie nie dostarcza aż tak dużych dawek soli, jednak spożywanie go kilka razy w ciągu dnia znacznie zwiększa jej dzienną porcję w jadłospisie. Według CDC, jedna kromka chleba może zawierać aż 230 miligramów soli! Głównym „dostarczycielem” tej przyprawy są uwielbiane przez Amerykanów bułki i chleb.

Spore dawki soli zawierały także wędliny parzone, pizze, drób świeży i przetworzony, zupy, hamburgery sprzedawane w sieciach fast food, a także kanapki i ser. Na samym końcu „czarnej listy” znalazło się spaghetti i inne makaronowe przysmaki, pieczeń rzymska, chipsy ziemniaczane i precle.

 

Reklama
Reklama

 

Dwie trzecie soli pochłanianej w nadmiarze przez Amerykanów pochodzi z produktów przetworzonych, ponad 24 procent z dań serwowanych w restauracjach, a reszta – z produktów dostępnych na przykład w automatach oraz z dań przygotowywanych w domu. Zawartość soli w przeliczeniu na jedną kalorię była wyższa w potrawach restauracyjnych niż żywności przetworzonej dostępnej w sklepach, stwierdziło CDC. Raport organizacji został przygotowany na podstawie ankiety przeprowadzonej wśród 7200 osób w latach 2007 i 2008, w tym 3000 dzieci.

 

Źródło: news-medical.net


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA