UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Arcydzięgiel – kuracje domowe

Arcydzięgiel – kuracje domoweZ dawien dawna korzeni i ewentualnie nasion oraz kawałków łodyg arcydzięgla używano do produkcji aromatycznych nalewek żołądkowych i bardzo popularnych wzmacniających i leczących likierów ziołowych. Między innymi sławny przed laty likier kartuzów, Chartreuse również wytwarzano na spirytusowym wyciągu ze świeżego korzenia. Dla koloru barwiono go kwiatem czarnej malwy. Ziele to było także podstawowym składnikiem likieru ziołowego „Benedyktyna”. Wchodziło również w skład sławnych wileńskich trojanek oraz popularnego w średniowieczu w całej Europie wszechleku „teriaku”.

 

Żucie wydłuży życie

W średniowieczu w przyklasztornych ogródkach uprawą ziela zajmowali się bracia zakonni, którzy nazywali roślinę „Zielem św. Ducha” i zalecali żucie korzeni dla osiągnięcia długowieczności. Oferowali również pielgrzymom, zawierającą wyciąg z arcydzięgla, sławną „wodę melisową karmelicką”, leczącą zaburzenia żołądkowe i nerwowe. Drugim popularnym lekiem był „balsam komandorski”, najlepszy specyfik na rany i owrzodzenia. Poza tym traktowano to ziele jako uniwersalną odtrutkę i środek przeciw zarazie.

 

Najprostszy likierek

Zielarze starali się odtworzyć dawne receptury likierów. Najprostszy likier sporządza się, zalewając pół litrem 70-procentowego spirytusu kilka oczyszczonych, umytych i zmiażdżonych drobnych korzonków. Po dwóch–trzech tygodniach wszystko doprawia się do smaku cukrem, ewentualnie miodem.

 

Kieliszeczek na trawienie

A oto bardziej złożony przepis na likier żołądkowy. Kilka drobnych korzeni (około 10 g) i jeden maleńki kawałeczek zielonej łodygi, jednak nie jest to dodatek konieczny, dobrze oczyścić i umyć. Po dokładnym rozdrobnieniu zalać pół litrem 70-procentowego spirytusu. Odstawić na dwa tygodnie. Następnie dodać 5 goździków, szczyptę mięty pieprzowej, łyżeczkę listków melisy, szczyptę cynamonu, tartej gałki muszkatołowej, anyżku i kopru włoskiego. Jeżeli nie odpowiada nam smak któregoś z ziół, można z niego zrezygnować. Mieszaninę pozostawiamy na kolejne 14 dni. Potem dodajemy 150–200 g cukru rozpuszczonego w około 150 g wody. Odstawić na kolejne dwa tygodnie. Przecedzić i zlać. Pić od czasu do czasu po małym kieliszku w niedomaganiach trawiennych.

Likieru, jak i innych specyfików z arcydzięglem, nie należy stosować w ostrych nieżytach żołądka, stanach zapalnych nerek i jelit, w okresie miesiączkowania i przy nadwrażliwości na promienie nadfioletowe.

Anielskie winka

Francuzi cenili sobie szczególnie aromatyczne winka z korzeni ziela Archanioła Gabriela. To on podobno pouczył ludzi o zastosowaniu ziela. Wino sporządza się, dolewając do białego wina gronowego nalewkę arcydzięglową sporządzoną ze świeżych części rośliny. Można też do winka dodać melisę, otrzymamy wtedy doskonały lek na dolegliwości żołądkowe na tle nerwowym oraz uporczywe wzdęcia i wiatry.

Do butelki białego wina, najlepiej domowego wyrobu, dodać 35 g dobrze rozdrobnionych korzeni arcydzięgla, także jedną zieloną łodygę. Można też sporządzić winko, dodając 50 g świeżych rozdrobnionych ogonków liściowych wraz z łodygami. Dodatkowo doprawić szczyptą mielonego anyżu, kopru włoskiego i cynamonu oraz 10 g melisy. Odstawić na 2–3 tygodnie. Pić po małym kieliszku po posiłkach.

 

Herbata na zatrucia

Herbatę, sporządzoną z jednej łyżeczki rozdrobnionych korzeni, liści lub nasion zalanych szklanką wrzątku, pijano po spożyciu nieświeżych potraw, z obawy przed niestrawnością i zatruciem. Korzenie należy gotować krótko na małym ogniu przez 1–2 minuty i odstawić na kilkanaście minut do naciągnięcia. Liście i nasiona parzyć jak herbatę.

 

Na zgagę i niepokoje

Przy wszelkiego rodzaju częstych bólach żołądka, wzdęciach, niestrawnościach, zgadze, uczuciu ciężkości na żołądku, odbijaniu, osłabieniu żołądka, również dolegliwościach płucnych, katarze i zimnicy warto przeprowadzić 20-dniową kurację odwarem z korzeni arcydzięgla. Płaską łyżkę dobrze rozdrobnionych korzeni zalać szklanką wrzątku i podgrzewać pod przykryciem przez 10–15 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Po odcedzeniu pić dwa razy dziennie po pół szklanki, pół godziny po jedzeniu. Kuracja wspomoże również serce oraz na pewno złagodzi niepokoje.

 

Zbigniew Przybylak

Polecamy również:

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA