UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Tłuszczaki

    Usg nie wykaze wszystkiego.
    Aneta
  • Przedwczesny wytrysk – wstydliwy problem

    Takie rzeczy trzeba leczyć. Ostatnio czytałem tekst, że sildenafil ma właściwości regulujące długość męskiego wytrysku, więc warto sobie kupić tabletk...
    Looki
  • Suplementacja dla panów 40+

    Bo wiesz, suplementacja działa długoterminowo. I owszem, zioła, dieta itd. poprawiają stan erekcji, ale jak jesteś zmęczony i chcesz szybko wskoczyć d...
    Wik
  • Tiki – przyczyny, przebieg choroby, leczenie

    Myślę, że nie ma co panikować z tymi tikami i od razu jeździć po tysiącu lekarzy. Jako dziecko również miałam tiki, które czasem bywały dokuczliwe, al...
    Nie dziecko, niby dorosły, ale nie do końca

Awokado w kuchni i kosmetyce

Przeczytałem niedawno w jakimś piśmie artykuł o Chile, w którym wspomniano o uprawianych tam owocach awokado. Pomyślałem wtedy, że nasz język żyje własnym życiem i nie zawsze słucha reguł wymyślanych przez fachowców. W przypadku awokado przyswoił sobie nazwę oryginalną, choć spolszczoną, a nie tę proponowaną w encyklopediach. Bowiem tam zielony gruszkowaty owoc z dużą pestką w środku występuje jako smaczliwka właściwa.

 

Znany jest także jako smaczliwka wdzięczna bądź „gruszka aligatorowa”. Niech specjaliści kłócą się o nazwę – awokado nie straci przez to swojego charakterystycznego orzechowego smaku i wartości odżywczych.

Drzewo z rodziny wawrzynowatych dochodzące do 20 m wysokości pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej. Na początku siedemnastego wieku, po podbojach Ameryki, trafiło do Hiszpanii, a stąd m.in. do Indii i Afryki. Duże plantacje spotykamy dzisiaj w Izraelu, Kalifornii i na Florydzie. Istnieje około 50 odmian uprawnych, dających owoce wielkości od 100 g do 2 kg. Skórka awokado jest gruba, twarda, łatwo odchodzi od miąższu. Kupując owoce zwróćmy uwagę, by pod naciskiem palca lekko się uginała, a pestka wewnątrz – grzechotała.

Reklama
Reklama

 

Jada się je na wiele sposobów, ale zawsze surowe (np. pokrojone w plasterki oprószone solą i pieprzem do pieczywa z masłem; z umieszczoną w miejscu pestki sałatką z krewetek albo krabów, szynki, ewentualnie łososia, a nawet twarożku z czosnkiem; możemy również dodawać je do sałatek owocowo-warzywnych). Należy tylko pamiętać, by obrany lub przekrojony owoc skropić sokiem z cytryny, gdyż w przeciwnym wypadku czernieje.

Masłowaty miąższ dojrzałego awokado zawiera między innymi witaminy A, B, D, E, K, PP, nienasycone kwasy tłuszczowe (10–28%), cukry, potas, żelazo i białko. Ostatnio dietetycy doszli do wniosku, że jedzenie połówki awokado dziennie jest korzystniejsze dla organizmu, niż wprowadzanie rygorystycznej diety antycholesterolowej, bowiem zawarte w nim tłuszcze wpływają na obniżenie poziomu „złego cholesterolu”, zmniejszając ryzyko zawałów serca. Dodajmy, że owoc ten stosowany jest w kosmetyce – znakomicie działa na cerę, chroniąc ją przed szkodliwym promieniowaniem UV. Dlatego, jeżeli nawet szkoda nam poświęcić części owocu na sporządzenie maseczki (1/2 awokado, 1/2 żółtka, kilka kropel soku z cytryny), przynajmniej nie wyrzucajmy skórki – natrzyjmy nią twarz, szyję i dekolt, a po kwadransie stanie się jedwabista i delikatna.

I nie unikajmy awokado nawet wtedy, gdy ktoś nazwie je smaczliwką.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA