Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • ½ pojemniczka śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę, cukier, masło (o temperaturze pokojowej), proszek do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy wsypać do miski i razem zagnieść.
  • Do ciasta w miarę ugniatania dodawać śmietanę (tyle, ile trzeba, by ciasto się skleiło).
  • Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 14 godzin (można nawet na 24 godziny).
  • Jabłka umyć, obrać i ugotować na mus (można dodać trochę cukru do smaku).
  • Podzielić ciasto – jedną trzecią odłożyć, a dwie trzecie rozwałkować, ułożyć na blasze, tworząc brzeg o wysokości 1 centymetra.
  • Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać cynamonem i przykryć rozwałkowaną pozostałą jedną trzecią ciasta.
  • Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW