Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • ½ selera
  • 3 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • garść suszonych grzybów
  • 2 l wody
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Barszcz przygotowujemy dzień przed Wigilią.
  • Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na dwie godziny, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły; gotowy wywar odstawiamy na bok.
  • Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w cienkie paski i przekładamy do garnka.
  • Do buraków dodajemy przekrojoną na pół marchewkę, pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebulę, seler oraz czosnek; całość zalewamy wodą z łyżeczką soli i gotujemy na małym ogniu przez 30 min.
  • Do ugotowanego barszczu dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku pieprzem, a potem studzimy i wstawiamy do lodówki.
  • Następnego dnia barszcz odcedzamy z jarzyn, podgrzewamy i dodajemy do niego wywar z grzybów.
  • Najlepiej smakuje z uszkami lub pasztecikami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW