Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 por
  • ½ selera
  • 1 zielony ogórek
  • 3 średnie cebule
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek świeżego imbiru (lub ¼ łyżeczki imbiru w proszku)

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić na cienkie paseczki wielkości zapałki.
  • Z ogórka usunąć pestki.
  • Cebule umyć i pokroić wzdłuż na cienkie paseczki.
  • Imbir obrać i drobno posiekać.
  • Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok.
  • Przygotować sos: posiekany imbir rozetrzeć z łyżką miodu, dodać wyciśnięty sok, wymieszać i tak przygotowanym sosem zalać warzywa.
  • Odstawić na godzinę – od czasu do czasu przemieszać.
  • Przed podaniem wyłożyć na półmisek.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW