Składniki:

  • 30 g drożdży
  • 3 szklanki białej mąki
  • 1 szklanka razowej mąki pszennej
  • 1 szklanka razowej mąki żytniej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • olej
  • sól

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać mąkę żytnią i pszenną oraz 1 szklankę mąki białej i wszystko dokładnie wymieszać, a następnie odstawić w ciepłe miejsce.
  • Po 30 minutach dodać do ciasta pozostałą mąkę i 1 łyżkę soli, potem mieszać przez 5 minut i tak przygotowaną masę przełożyć do foremki wysmarowanej olejem.
  • Wygładzić ciasto po wierzchu i posypać je ziarnami słonecznika.
  • Wstawić foremkę do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury – ale przez pół godziny zostawić drzwiczki półprzymknięte (chleb będzie jeszcze rósł).
  • Po 30 minutach zamknąć drzwiczki i piec chleb w temperaturze 200°C przez 30–45 minut.
  • Chleb jest gotowy, gdy ma złotobrązowy kolor.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW