Składniki:

  • 2 litry maślanki, kefiru lub kwaśnego mleka
  • 10 młodych buraczków
  • 2 duże ogórki szklarniowe
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • pęczek kopru
  • sól do smaku

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Buraki umyć starannie i – nie obierając ze skóry – ugotować lub upiec w piekarniku.
  • Po wystudzeniu obrać i pokroić w drobniutką kostkę.
  • Tak samo pokroić obrane ogórki i cebulę.
  • Posiekać koper.
  • Wszystko wrzucić do dużego kamionkowego garnka albo do szklanego słoja.
  • Posolić i zalać maślanką, kefirem lub mlekiem.
  • Wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Podawać z jajkiem na twardo, pokrojonym w ósemki i z młodymi ziemniakami, posypanymi koprem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW