UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Przeziębienie – przyczyny, leczenie, powikłania

    U nas podobnie, dzieci z przedszkola przynosiły rózne choróbska a potem tylko sztafeta i każdy chorował. Znalazłam na forum opinie o leku L52, lekarka...
    kornelya
  • Przeziębienie – lecznicze znaczenie gorączki

    myślę, że dość odważnie i też obawiałabym się o moje dziecko tak eksperymentując. u nas zawsze dajemy dzieciom do picia kropelki L52, znany homeopatyc...
    monika
  • Homeopatia – naturalne leczenie

    taki właśnie homeopatyczny lek w kropelkach L52 kupuję już od lat. warto proszę Państwa bo zapobiegamy tym powikłaniom poprzeziębieniowym. wystarczy p...
    zocha
  • Dna moczanowa

    Moja teściowa cierpi na to schorzenie od lat, ale niedawno usłyszała o tkim leku urathone czy urarthone (nie wiem jak sie pisze), który odkwasza organ...
    goska

Cholesterol – jak go kontrolować i czego unikać

Cholesterol – jak go kontrolować i czego unikaćPytanie co zrobić, by zjeść smacznie i nie przytyć, dręczy nas od dawna. Tajemnica tkwi nie w ilości, a jakości spożywanych produktów. Ile razy zdarzyło nam się obserwować szczupłe osoby (czasami do przesady) bez obaw pochłaniające tony kanapek?

 

 

Tłuszcze mogą być nasycone i nienasycone, a lipoproteiny, czyli cząsteczki cholesterolu połączone z białkami – dobre i złe. Od tego których jest więcej zależy czy mamy talię osy czy opływamy w zbędny tłuszczyk. Tłumaczenia, że nasz organizm sam wytwarza 70, a nawet 80 proc. cholesterolu, a my w sposób świadomy możemy kontrolować jedynie resztę, czyli 20–30 proc. to tylko część prawdy. Ta niewielka część, za którą odpowiadamy, decyduje bowiem, czy przyczyniamy się do rozwoju miażdżycy w naszym organizmie, czy też go przed nią chronimy.

 

Który szkodzi?

Cholesterol wbrew powszechnej opinii nie tylko szkodzi, ale również jest potrzebny wszystkim tkankom do budowy błon komórkowych, a naszej skórze do produkcji witaminy D. Dużą rolę pełni także w ośrodkowym układzie nerwowym, gdzie współtworzy otoczkę mielinową neuronów. Stanowi istotny składnik hormonów płciowych i kory nadnerczy. Jak na ironię losu dzięki niemu może również sprawnie przebiegać proces trawienia tłuszczów. Wątroba wykorzystuje bowiem cholesterol do produkcji kwasów żółciowych odpowiadających za spalanie komórek tłuszczowych. Jego pozytywny wpływ na nasz organizm kończy się jednak z chwilą dostarczania go w dodatkowej (poza tą, którą sam produkuje organizm) ilości w postaci posiłków. Ten bowiem cholesterol jest już przeważnie złym. Zły zbudowany jest z lipoprotein o niskiej lub bardzo niskiej gęstości, przyczyniających się do rozwoju miażdżycy. Dobrym nazywamy ten, który organizm sam produkuje (lipoproteiny o wysokiej gęstości) – to on chroni nas przed negatywnym skutkiem tego przyjmowanego z zewnątrz.

 

Kwasy i świadomość

Walka dobrego ze złym odbywałaby się niemal bez naszej świadomości, gdyby nie istotny czynnik jakim są nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Te bowiem odpowiadają za wzrost lub wydalanie złego cholesterolu z naszego organizmu, a to jakie kwasy zaserwujemy sobie na obiadek zależy przecież tylko od nas.

Na opakowaniach wielu produktów mamy już podany skład jednych i drugich. Wystarczy pamiętać, że nienasycone przyspieszają transportu cholesterolu i ułatwiają jego wydalanie, a nasycone, występujące głównie w produktach zwierzęcych podnoszą jego poziom we krwi.

Lekarze twierdzą, że nie powinniśmy spożywać więcej niż 300 gramów cholesterolu dziennie. Co się dzieje, gdy przekraczamy tę magiczną liczbę?

 

Cholesterolowe straszaki

Grozi nam nadciśnienie tętnicze. Obfitująca w tłuszcze dieta powoduje przyrost masy ciała. Serce przepompować musi wówczas dodatkową ilość krwi, a im większa praca serca, tym wyższe ciśnienie.

Kolejnym straszakiem może być miażdżyca. Tłuste potrawy zawierają bowiem nie tylko cholesterol, ale także wolne rodniki, czyli cząsteczki tlenu, które utraciły jeden elektron, przez co są szczególnie aktywne. Krążąc we krwi, starają się zabrać go innym cząsteczkom wchodzącym na przykład w skład komórek wyściełających ściany naczyń krwionośnych. W miejscu uszkodzonych fragmentów zaczyna odkładać się właśnie cholesterol. Ten zwęża naczynia krwionośne, tzw. blaszkę miażdżycową. Kiedy dojdzie do jej pęknięcia, w tętnicy wieńcowej prowadzącej krew do serca może dojść do zatoru (zatkania tętnicy). Do serca nie dociera wówczas krew i transportowany przez nią tlen. W ten sposób dochodzi do zawału.

Nadmierna ilość spożywanego cholesterolu może również prowadzić do udaru mózgu. Powstaje on w podobny sposób – rozwijająca się miażdżyca naczyń może być powodem powstania blaszki miażdżycowej w tętnicy mózgowej, a w przypadku przerwania jej ciągłości istnieje prawdopodobieństwo zatkania tętnicy mózgowej, zakrzepicy naczyń, co w efekcie prowadzi do niedokrwienia mózgu, czyli udaru.

Niepohamowany apetyt na tłuste wędlinki, sosy czy torty prowadzić może także do zwyrodnieniowego zapalenia stawów i kości. Te obciążone są bowiem dźwiganiem naszych zbędnych kilogramów, przez co szybciej się zużywają.

 

Jak kontrolować?

Możemy kontrolować ilość spożywanego cholesterolu. Dietetycy w pierwszej kolejności zalecają ograniczenie jedzenia mięsa – głównego dostarczyciela złego cholesterolu. Nie zawiera go na przykład kasza, chleb, makaron, ryż. To dodatki do tych potraw są sprawcami wszystkich kłopotów. Uważać należy także na jajka – już 5 tygodniowo wyczerpuje cały tygodniowy limit na cholesterol. Ważnym czynnikiem decydującym o skuteczności diety są – zdaniem dietetyków – produkty zawierające duże ilości błonnika. Dzięki niemu bowiem zwiększa się perystaltyka jelit, co zapobiega ponownemu wchłonięciu się cholesterolu na tym odcinku i prowadzi do wydalenia go z organizmu wraz z kwasami żółciowymi.

Za podwyższony poziom cholesterolu we krwi odpowiada również kawa, środki poprawiające smak, zapach i kolor, a nawet środki antykoncepcyjne, w zaskakujący sposób rośnie również pod wpływem stresu. A mówią, że nerwy nas spalają...?

 

Małgorzata Szymańska

 

 

Czego unikać?

– skóry z mięsa drobiowego, ciemnego mięsa, żeberek, bekonu, salami, wędzonego łososia i węgorza. Zarówno mięso, jak i ryby najmniej tłuszczu będą posiadać przyrządzone na grillu lub gotowane na parze. Zagrożenie stanowią dania smażone na tłuszczu, żółte sery, sosy na bazie majonezu lub śmietany (np. beszamel), tłuste mleko, orzechy, jajka, cukier, chipsy, frytki, krakersy i alkohol (zawiera ponad 3 tysiące kalorii w 100 gramach), francuskie ciasto i inne wypieki (zwłaszcza z kremami).

 

 

Badania japońskie potwierdziły związek między spożyciem zielonej herbaty a poziomem cholesterolu we krwi. Średni poziom cholesterolu całkowitego u mężczyzn pijących 2 lub mniej filiżanek herbaty dziennie wynosi 193 mg/100 ml. U tych, którzy wypijali 6–8 filiżanek, średni poziom cholesterolu wynosił 188 mg/100 ml, a jeszcze niższy (185 mg/100 ml) wykazano u wypijających 9 i więcej filiżanek.

 

 

Zawartość cholesterolu w wybranych produktach spożywczych w mg/100 g produktu

Mózg cielęcy surowy 2200
Żółtko surowe 1260
Nerki wieprzowe surowe 410
Jajo surowe całe 450
Wątroba wieprzowa surowa 370
Masło 230
Mięso kurcząt surowe białe 69
Mięso kurcząt surowe ciemne 110
Mięso wieprzowe surowe tłuste 72
Mięso wieprzowe surowe chude 69
Mięso wołowe surowe tłuste 65
Mięso wołowe surowe chude 59
Mięso indyka surowe białe 49
Mięso indyka surowe ciemne 81
Makrela surowa 80
Śledź surowy 70
Sardynka surowa 100
Węgorz – surowy lub wędzony 140
Łosoś surowy 70
Mleko w proszku pełne 97
Mleko krowie pełne 3% 10
Mleko krowie odtłuszczone 0,5% 3
Mleko kobiece 16
Mleko kozie 11
Ser twarogowy chudy 7
Ser twarogowy tłusty 19
Ser camembert 72
Ser cheddar 70
Jogurt 7
Kefir 10
Lody (10% tłuszczu) 39


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA