Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag skwarek
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2–3 żółtka
  • kwaśna śmietana (pół kubeczka)
  • pół małego opakowania proszku do pieczenia

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Usmażyć skwarki, wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa.
  • Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
  • Na maszynkę do mięsa założyć formę do wykrawania ciastek.
  • Ciasto wkładać porcjami do maszynki.
  • Uformowany wałek ciasta kroić na mniejsze kawałki.
  • Piec na złoty kolor.
  • Jeśli mamy więcej skwarek, można zrobić więcej ciasta – trzeba przy tym pamiętać o proporcjonalnym zwiększeniu ilości pozostałych składników.
  • Ciastka są bardzo kruche i smaczne.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW