Składniki:

Masa owocowa

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 szklanka cukru

Ciasto

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny (według uznania)

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zaspać cukrem i poczekać, aż puści sok, a następnie gotować do wyparowania wody.
  • Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, potem mąkę i proszek do pieczenia oraz sok z cytryny (według uznania).
  • Białka ubić i wymieszać z ciastem.
  • Podzielić ciasto – na blachę wyłożyć około ¾ ciasta i podpiec w piekarniku.
  • Na tak podpieczone ciasto wyłożyć przygotowany rabarbar, a na masę owocową położyć resztę ciasta.
  • Piec w temperaturze 200°C przez około 50 minut.
  • Gdy ciasto ostygnie, można je polukrować.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW