UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
Reklama
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Co to jest "płaska krzywa cukrowa"? Mam cukier na czczo 97 mg, a w 2h po obciążeniu 50 g glukozą 100 mg. Co z tym robić?

Co to jest "płaska krzywa cukrowa"? Mam cukier na czczo 97 mg, a w 2h po obciążeniu 50 g glukozą 100 mg. Co z tym robić?

Płaska krzywa cukrowa, czyli niskie stężenia glukozy po doustnym obciążeniu glukozą może świadczyć o tzw. insulinooporności. W tej sytuacji trzustka wyrzuca za dużo insuliny, co w konsekwencji może doprowadzić do niewydolności komórek produkujących insulinę i rozwoju cukrzycy. Taki stan powinien być pod ścisłą kontrolą diabetologa, który decyduje o konieczności włączenia leczenia. Zawsze trzeba pamiętać, że jednorazowy wynik to za mało, aby na tej podstawie stawiać ostateczną diagnozę. Prawdopodobnie konieczne są dalsze badania.