Składniki:

  • 5 średnich cykorii
  • 1 szklanka chudego mleka
  • 2 łyżki oliwki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • zielona pietruszka
  • sól

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Cykorię obgotować w osolonej wodzie, wyjąć, osączyć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwką.
  • Mąkę rozetrzeć z odrobiną oliwki, pastą pomidorową i jajkiem, rozprowadzić wrzącym mlekiem, zagotować, dodać sól, wymieszać z drobno pokrojoną zieleniną.
  • Cykorię zalać sosem, wstawić do piekarnika, zapiec.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kcal 123
  • białko 4,6 g
  • tłuszcze 7,3 g
  • węglowodany 10 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW