UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Cytron – owoc z rajskiego ogrodu

Cytron – owoc z rajskiego ogroduCytron należy do najbardziej znanych gatunków cytrusów. W niektórych krajach jest uważany za roślinę świętą. Pełen aromatu i kwaśnego smaku niezwykły owoc stanowi przysmak kuchni indyjskiej. A jaki dobroczynny wpływ ma na nasz organizm?

 

Cytron (Citrus medicaL.) lub inaczej cedrat to rodzaj drzewa z rodziny rutowatych. Pochodzi z rejonów Indii, lecz dość szybko na masową skalę zaczęto go uprawiać w Chinach i w Europie. Niskie drzewka sięgające do 3 metrów wysokości są bardzo wrażliwe na mróz i nie lubią dużych zmian temperatur. Posiadają krótkie kolce i drobne liście. Owocami są zielonożółte, jajowate jagody o długości do 20 centymetrów. Znaczącą część owocu stanowi skóra, która jest woskowata, pofałdowana oraz bardzo aromatyczna. Żółty miąższ podzielony na segmenty ma bardzo kwaśny smak przypominający cytrynę. Dojrzałe owoce powinny być delikatnie miękkie, a skórka błyszcząca i chropowata.

 

Wartości odżywcze i ich wpływ na zdrowie

Owoce cytronu zawierają duże ilości witamin A, B, C oraz E. Znajdują się w nich również minerały, takie jak sód, potas, wapń, żelazo, fosfor i jod. Jest to również znakomite źródło bioflawonoidów.

Owoce cytronu mają działanie wzmacniające i pobudzające. Pomagają w niwelowaniu gorączki, infekcji górnych dróg oddechowych, w bólach reumatycznych oraz w niestrawności. Znalazły swoje zastosowanie w leczeniu dny moczanowej, kamicy nerkowej oraz żółciowej.

 

Zastosowanie w kuchni

Kandyzowana skórka cytronu jest bardzo cenionym składnikiem w przemyśle cukierniczym. Proces jej wytwarzania jest pracochłonny i skomplikowany. Ze świeżych owoców produkuje się dżemy i marmolady, z soku – kwasek cytrynowy, a ze skórki – olejki eteryczne.

 

Zastosowanie w kosmetologii

Cedrat wykazuje doskonałe właściwości oczyszczające oraz pielęgnacyjne, dlatego znalazł swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, między innymi w produktach do pielęgnacji włosów (w szamponach i odżywkach). Szczególnie zaleca się je osobom, których włosy są pozbawione blasku. Natomiast toniki i maseczki do twarzy z zawartością cytronu normalizują i matują skórę.

 

Cytron na świecie

Cytron jest niezwykle ceniony w judaizmie, ponieważ stanowi element rytuałów święta Sukkot. Przez niektórych nazywany jest także „jabłkiem Adama”, gdyż uważa się, iż był to owoc, który znajdował się w rajskim ogrodzie.

W Indiach, skąd pochodzi, także wiązano tę roślinę z kultem religijnym. Szczególnie ceniona jest tam jedna z jej odmian, zwana „ręką Buddy”. Kształtem bowiem do złudzenia przypomina palce ręki człowieka.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA