UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Tłuszczaki

    Może musk se,, wycisknoleś"?
    Chelmód
  • Kleptomania. Chory czy złodziej?

    Chciałam napisać: problem ze szwagierką
    Kami
  • Kleptomania. Chory czy złodziej?

    Doris ja mam podobny problem, tez z bratową. Pcha się do nas ciągle pod pretekstem pomocy w pracach domowych a tak naprawde nas okrada. Ja nie chce, ż...
    Kami
  • Nowotwory kości

    Witam.. Mój ojciec ma raka kości i, wykryty w lutym tego roku. Lekarze dali mu kilka miesięcy życia. W tej chwili jak on to nazywa "chodzi na imprezy ...
    anita

Czarnuszka na zdrowie

Czarnuszka na zdrowieCzarnuszka, nazywana też czarnym kminem, była znana ze swych właściwości prozdrowotnych jeszcze w czasach starożytnych. W Polsce ceniono ją głównie jako przyprawę, którą posypywano chleb, oraz jako aromat do wina czy dań mięsnych i warzywnych. Dzięki bogactwu substancji odżywczych dzisiaj jest wykorzystywana nie tylko w medycynie i w kuchni, lecz także w kosmetologii.

 

Ta niepozorna roślina to prawdziwa bomba odżywcza. Olej z czarnuszki zawiera przede wszystkim niezwykle cenne nienasycone kwasy tłuszczowe – głównie kwas linolowy (60 proc.), oleinowy (25 proc.) i alfa-linolowy (1 proc.). Oprócz tego ma swoim składzie między innymi witaminę E i substancje, który nadają roślinie charakterystyczny zapach.

Reklama
Reklama

 

Prosto z Egiptu

Ojczyzną czarnuszki jest Egipt. To właśnie z tego kraju roślina ta przywędrowała do Europy i trafiła na polskie stoły (najbardziej ceniono ziarna czarnuszki, którymi posypywano chleb, a także używano ich w roli przyprawy do win, dań mięsnych i warzywnych). Starożytni Egipcjanie uważali, że czarny kmin leczy wszelkie schorzenia. Fiolkę z olejkiem z tej rośliny znaleziono nawet w grobowcu Tutenchamona. Dlatego czarnuszkę nazywano także „złotem faraonów”.

 

Na biegunki i anemię

Olej z czarnuszki jest polecany przede wszystkim osobom mającym problemy z układem pokarmowym – z biegunkami, zaparciami, wymiotami, wzdęciami, wrzodami oraz zbyt wysokim poziomem cholesterolu, a co się z tym wiąże – z problemami z sercem, zatorami oraz zakrzepami żył i tętnic. Wskazany jest także dla alergików. Dzięki niemu łatwiej się bowiem uporać z alergicznym katarem, łzawieniem oczu, a także uczuleniowymi wysypkami skórnymi. Olej ten może być pomocny także w terapii anemii. Jego regularne przyjmowanie powoduje wzrost poziomu hemoglobiny i czerwonych ciałek krwi. Uważa się, że olej z czarnego kminu ma również działanie antynowotworowe (zwłaszcza w przypadku raka jelita grubego).

 

Nawilża i koi skórę

Olej z czarnuszki jest świetnym środkiem ochronnym. Zabezpiecza skórę przed zgubnym działaniem promieni słonecznych. Łagodzi też podrażnienia powstałe na skutek zbyt intensywnego opalania. To nie wszystko. Olej ten sprawdzi się również jako antidotum na trądzik, atopowe zapalenie skóry czy łupież. Specjaliści zalecają stosowanie oleju z czarnuszki przez osoby z cerą suchą i wrażliwą. Specyfik wpłynie nie tylko na nawilżenie ich skóry, lecz także zadziała przeciwstarzeniowo.

{jvrelaives}

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA