UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • 7 sposobów jak zadbać o dobry wzrok

    O wzrok należy dbać cały czas, chociaż sama do niedawna tego nie robiłam.No ale cóż. Czlowiek mądry po szkodzie. Okulary są, widzę lepiej. Staram się...
    Aldona
  • Serwatka: znakomita dla zdrowia

    To jest nie prawda ze noe moze pan tolerpwac serwatki . Moze to pic kazdy bez wzglendo na dolegliwosci czy chorobe
    Wanda
  • Błonnik i przyjazne bakterie

    Brałam błonnik razem z probiotykiem acidolac, żeby poprawić perystaltykę jelit i pozbyć się przykrych i strasznie uciążliwych zaparć. Powiem szczerze,...
    chmura
  • Przedwczesny wytrysk – wstydliwy problem

    Jakbym czytał o sobie ;) Na początku lekarz dał mi viagrę, ale i tak kazał brać po pół tabletki, więc przerzuciłem się na te tabletki, co Ty, żeby nie...
    bartolo

Czarnuszka na zdrowie

Czarnuszka na zdrowieCzarnuszka, nazywana też czarnym kminem, była znana ze swych właściwości prozdrowotnych jeszcze w czasach starożytnych. W Polsce ceniono ją głównie jako przyprawę, którą posypywano chleb, oraz jako aromat do wina czy dań mięsnych i warzywnych. Dzięki bogactwu substancji odżywczych dzisiaj jest wykorzystywana nie tylko w medycynie i w kuchni, lecz także w kosmetologii.

 

Ta niepozorna roślina to prawdziwa bomba odżywcza. Olej z czarnuszki zawiera przede wszystkim niezwykle cenne nienasycone kwasy tłuszczowe – głównie kwas linolowy (60 proc.), oleinowy (25 proc.) i alfa-linolowy (1 proc.). Oprócz tego ma swoim składzie między innymi witaminę E i substancje, który nadają roślinie charakterystyczny zapach.

Reklama
Reklama

 

Prosto z Egiptu

Ojczyzną czarnuszki jest Egipt. To właśnie z tego kraju roślina ta przywędrowała do Europy i trafiła na polskie stoły (najbardziej ceniono ziarna czarnuszki, którymi posypywano chleb, a także używano ich w roli przyprawy do win, dań mięsnych i warzywnych). Starożytni Egipcjanie uważali, że czarny kmin leczy wszelkie schorzenia. Fiolkę z olejkiem z tej rośliny znaleziono nawet w grobowcu Tutenchamona. Dlatego czarnuszkę nazywano także „złotem faraonów”.

 

Na biegunki i anemię

Olej z czarnuszki jest polecany przede wszystkim osobom mającym problemy z układem pokarmowym – z biegunkami, zaparciami, wymiotami, wzdęciami, wrzodami oraz zbyt wysokim poziomem cholesterolu, a co się z tym wiąże – z problemami z sercem, zatorami oraz zakrzepami żył i tętnic. Wskazany jest także dla alergików. Dzięki niemu łatwiej się bowiem uporać z alergicznym katarem, łzawieniem oczu, a także uczuleniowymi wysypkami skórnymi. Olej ten może być pomocny także w terapii anemii. Jego regularne przyjmowanie powoduje wzrost poziomu hemoglobiny i czerwonych ciałek krwi. Uważa się, że olej z czarnego kminu ma również działanie antynowotworowe (zwłaszcza w przypadku raka jelita grubego).

 

Nawilża i koi skórę

Olej z czarnuszki jest świetnym środkiem ochronnym. Zabezpiecza skórę przed zgubnym działaniem promieni słonecznych. Łagodzi też podrażnienia powstałe na skutek zbyt intensywnego opalania. To nie wszystko. Olej ten sprawdzi się również jako antidotum na trądzik, atopowe zapalenie skóry czy łupież. Specjaliści zalecają stosowanie oleju z czarnuszki przez osoby z cerą suchą i wrażliwą. Specyfik wpłynie nie tylko na nawilżenie ich skóry, lecz także zadziała przeciwstarzeniowo.

{jvrelaives}

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA