Produkty pochodzenia morskiego bogate w kwasy omega-3 – takie jak choćby ostrygi, kraby czy tuńczyk – prawdopodobnie zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, które jest częstą przyczyną utraty wzroku u ludzi w podeszłym wieku.

Wyniki badań przeprowadzonych ostatnio przez Bonnielin Swenor potwierdzają wcześniejsze spostrzeżenia naukowców, że suplementy diety i produkty zawierające kwasy omega-3 przyczyniają się do ochrony wzroku.

„Nasze badania dowiodły, że osoby, w których diecie przeważały ryby i małże bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 były mniej narażone na wystąpienie zaawansowanej choroby” – mówi dr Bonnielin Swenor.

Naukowcy wytypowali 2390 osób w wieku 65–84 lat mieszkających na wschodnim wybrzeżu stanu Maryland. Uczestnicy eksperymentu wypełnili ankietę dotyczącą swoich nawyków żywieniowych z poprzedniego roku, uwzględniającą spożycie ryb i owoców morza. Następnie zostali przebadani pod kątem stopnia zwyrodnienia plamki żółtej.

Chociaż statystycznie każdy z badanych jadał tygodniowo co najmniej jedną porcję ryb i skorupiaków, 68 osób, u których stwierdzono zaawansowane zwyrodnienie plamki, a przy tym problemy z naczyniami krwionośnymi oraz zanikiem siatkówki, znacznie rzadziej sięgało po ryby i małże. Zdaniem dr Swenor udowodniono, że dieta bogata w ryby pomaga chronić wzrok. Zwyrodnienie plamki w średnim stopniu stwierdzono u 157 badanych, chorobę w początkowej fazie u 227, natomiast u 1942 osób nie zaobserwowano zmian.

Reklama

 

„To ważny dowód na rzecz działania kwasów omega-3 – mówi Steven Schwartz, profesor okulistyki na Uniwersytecie Kalifornijskim. – Ochronne działanie kwasów omega-3 jest biologicznie prawdopodobne, ale trzeba pamiętać, że w grę mogą wchodzić również inne czynniki – choćby genetyczne czy środowiskowe”.

„Fakt, że uzyskane przez nas wyniki potwierdzają rezultaty poprzednich badań czyni je bardziej wiarygodnymi” – mówi specjalizująca się w leczeniu siatkówki Ivana Kim. Jednocześnie przestrzega, że stosunkowo niewielki odsetek badanych, u których wykryto zaawansowaną chorobę (3%), może prowadzić do nadmiernego optymizmu.

Profesor Schwartz doradza swym pacjentom rzucenie palenia, kontrolę ciśnienia krwi, jedzenie zielonych warzyw liściastych i orzechów oraz regularne wizyty u specjalisty – jeżeli już zdiagnozowano zwyrodnienie plamki żółtej. Przestrzega też przed samodzielnym dozowaniem suplementów diety zawierających kwasy omega-3.

„Nie zalecamy naszym pacjentom dowolności w ich przyjmowaniu. Za to namawiamy do konsultacji z okulistą i uzyskania spersonalizowanego planu dawkowania tych suplementów” – mówi dr Schwartz.


Źródło: http://www.physorg.com