UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Diety specjalne

Jest wiele chorób, które wymagają szczególnych zaleceń dietetycznych. Zakładając, że dieta podstawowa jest takim ogólnym zbiorem zasad zdrowego odżywiania, to kilka dolegliwości wymaga podania paru uwag w celu zmodyfikowania diety.

 

Alergia

Należy unikać produktów, na które dana osoba jest uczulona.

Często nie jest możliwe określenie tych czynników, a za najpowszechniejsze alergeny pokarmowe uważa się:

  • mleko i produkty mleczne np. masło, śmietanę, jogurt, sery,
  • produkty zawierające gluten – mąka, pieczywo, produkty z zawartością jęczmienia i owsa,
  • jajka,
  • ryby świeże i wędzone,
  • owoce morza,
  • orzechy,
  • soję i jej przetwory,
  • kukurydzę i jej przetwory,
  • owoce cytrusowe,
  • czekoladę,
  • barwniki spożywcze.

 

 

Wzdęcia

Należy unikać:

  • mleka i jego przetworów z wyjątkiem naturalnego jogurtu,
  • warzyw takich jak: brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, groch, soja, fasola, brukiew. cebula, rzepa,
  • owoców z dużą ilością fruktozy np. gruszek,
  • słodziku z dodatkiem sorbitolu.

 

Zalecane jest:

  • dodawanie do potraw przypraw takich jak imbir, majeranek, tymianek, czosnek,
  • picie odwarów z mięty i kopru włoskiego,
  • jedzenie potraw blanszowanych i gotowanych na parze.

 

 

Biegunka

 Należy unikać:

  • mleka,
  • produktów wzdymających takich jak fasola, kapusta,
  • potraw i płynów słodkich,
  • potraw ze słodzikiem – sorbitolem,
  • produktów wysokoresztkowych z dużą ilością błonnika – warzyw i owoców, suszonych śliwek,
  • przetworów z grubo mielonej mąki.

 

Wskazane jeść:

  • kasze,
  • banany,
  • ryż i zupy z dodatkiem ryżu,
  • warzywa korzeniowe takie jak marchew i ziemniaki – także jako składnik zup.

 

Zaparcia

Wskazane jest jeść i pić:

  • otręby nieprzetworzone pszenne oraz ryżowe,
  • pieczywo razowe, wieloziarniste,
  • kasze i płatki z grubego przemiału,
  • suszone owoce np. śliwki, figi, daktyle i jagody,
  • jabłka, pomarańcze i inne owoce,
  • surowe warzywa w tym dużo kapustnych i strączkowych,
  • dużą ilość płynów w tym wody z miodem.

Należy też wyeliminować mleko i sery, gdyż u niektórych osób to jest przyczyną zaparć.

 

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

Należy unikać:

  • mleka, piwa, wina, kawy,
  • surowych warzyw i owoców ( jest to zalecenie względne, gdyż różna jest indywidualna tolerancja na te produkty),
  • ostrych przypraw.

 

Zalecane jest spożywanie:

  • potraw gotowanych – szczególnie na parze lub w szybkowarach,
  • bananów, czerwonej fasoli,
  • naparów z zielonej herbaty.

 

Choroby jelit – Choroba Leśniowskiego-Crohna i zespół jelita nadpobudliwego

Należy unikać:

  • otrębów pszennych,
  • orzechów i nasion,
  • warzyw strączkowych,
  • kukurydzy i jej przetworów,
  • owoców cytrusowych,
  • słodyczy,
  • przetworów mlecznych.

 

Zalecane są:

  • owoce takie jak jabłka i banany,
  • warzywa korzeniowe,
  • ryby.

 

Uchyłkowatość jelit

Należy unikać:

  • słodyczy,
  • produktów wzdymających.

 

Zalecane są:

  • warzywa gotowane,
  • kiszona kapusta,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • jabłka.

 

Otyłość

Dieta w tym przypadku polega na ograniczaniu ilości przyjmowanych pokarmów, czyli na zmniejszaniu ilości kalorii w pożywieniu. Wskazane jest obniżenie dziennej wartości kalorycznej posiłków do 1200–1400 kcal i zrezygnowanie lub ograniczenie produktów wysokokalorycznych takich jak:

  • orzechy i nasiona,
  • suszone owoce,
  • pieczywo,
  • ziemniaki,
  • słodycze,
  • masło i tłuszcze roślinne.

 

Zaleca się:

  • jeść dużo warzyw szczególnie liściastych,
  • wypijać około 2 litrów wody.

 

Reumatyzm

Należy unikać:

  • mleka i jego przetworów,
  • kukurydzy i jej przetworów,
  • pszenicy,
  • oleju słonecznikowego.

 

Zalecane są w dużej ilości:

  • tłuste ryby,
  • warzywa i owoce.

 

Dna moczanowa

Należy wykluczyć:

  • mięso indycze,
  • ryby,
  • warzywa takie jak szparagi, groch, szpinak,
  • rabarbar.

 

Osteoporoza

Należy unikać:

  • soli,
  • alkoholu.

 

Zalecane są:

  • tłuste ryby,
  • owoce – szczególnie jabłka, gruszki, winogrona, brzoskwinie,
  • warzywa strączkowe – zwłaszcza soja,
  • orzechy – laskowe, ziemne i migdały,
  • miód,
  • jogurt naturalny.

 

Kamica nerkowa

Należy unikać:

  • produktów bogatych w szczawiany – szpinaku, rabarbaru, botwinki, orzeszków ziemnych, a także owoców cytrusowych,
  • soli i potraw słonych,
  • mięsa w większej ilości.

 

Zalecane jest:

  • picie dużej ilości wody,
  • jedzenie produktów bogatowłóknistych, tzn. warzyw i przetworów zbożowych.

 

Kamica żółciowa

Należy unikać:

  • cukru,
  • nadwagi, ale także głodówek.

 

Zalecane jest:

  • dużo warzyw zwłaszcza strączkowych,
  • oliwa z oliwek.

 

Choroby wątroby

Należy unikać:

  • pieczywa razowego i świeżego białego,
  • warzyw wzdymających,
  • alkoholu,
  • potraw tłustych,
  • orzechów.

 

Zaleca się:

  • dużo owoców i ich przetworów,
  • warzywa gotowane,
  • miód,
  • przyprawy ziołowe typu estragon, szafran, kurkuma, rozmaryn, oregano.

 

Cukrzyca

Wymaga dokładnego określania wielkości i jakości posiłków w zależności od poziomów stężenia glukozy we krwi i wagi pacjenta.

 

Zaleca się:

  • dużo warzyw z wyjątkiem ziemniaków, kukurydzy, zielonego groszku,
  • owoce niesłodkie – np. arbuz, melon,
  • chudy drób,
  • chudy nabiał.

 

Nie zaleca się:

  • słodyczy,
  • słodkich napoi,
  • tłuszczów zwierzęcych,
  • alkoholu.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA