Jest wiele chorób, które wymagają szczególnych zaleceń dietetycznych. Zakładając, że dieta podstawowa jest takim ogólnym zbiorem zasad zdrowego odżywiania, to kilka dolegliwości wymaga podania paru uwag w celu zmodyfikowania diety.

 

Alergia

Należy unikać produktów, na które dana osoba jest uczulona.

Często nie jest możliwe określenie tych czynników, a za najpowszechniejsze alergeny pokarmowe uważa się:

  • mleko i produkty mleczne np. masło, śmietanę, jogurt, sery,
  • produkty zawierające gluten – mąka, pieczywo, produkty z zawartością jęczmienia i owsa,
  • jajka,
  • ryby świeże i wędzone,
  • owoce morza,
  • orzechy,
  • soję i jej przetwory,
  • kukurydzę i jej przetwory,
  • owoce cytrusowe,
  • czekoladę,
  • barwniki spożywcze.

 

Reklama

 

Wzdęcia

Należy unikać:

  • mleka i jego przetworów z wyjątkiem naturalnego jogurtu,
  • warzyw takich jak: brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, groch, soja, fasola, brukiew. cebula, rzepa,
  • owoców z dużą ilością fruktozy np. gruszek,
  • słodziku z dodatkiem sorbitolu.

 

Zalecane jest:

  • dodawanie do potraw przypraw takich jak imbir, majeranek, tymianek, czosnek,
  • picie odwarów z mięty i kopru włoskiego,
  • jedzenie potraw blanszowanych i gotowanych na parze.

 

 

Biegunka

 Należy unikać:

  • mleka,
  • produktów wzdymających takich jak fasola, kapusta,
  • potraw i płynów słodkich,
  • potraw ze słodzikiem – sorbitolem,
  • produktów wysokoresztkowych z dużą ilością błonnika – warzyw i owoców, suszonych śliwek,
  • przetworów z grubo mielonej mąki.

 

Wskazane jeść:

  • kasze,
  • banany,
  • ryż i zupy z dodatkiem ryżu,
  • warzywa korzeniowe takie jak marchew i ziemniaki – także jako składnik zup.

 

Zaparcia

Wskazane jest jeść i pić:

  • otręby nieprzetworzone pszenne oraz ryżowe,
  • pieczywo razowe, wieloziarniste,
  • kasze i płatki z grubego przemiału,
  • suszone owoce np. śliwki, figi, daktyle i jagody,
  • jabłka, pomarańcze i inne owoce,
  • surowe warzywa w tym dużo kapustnych i strączkowych,
  • dużą ilość płynów w tym wody z miodem.

Należy też wyeliminować mleko i sery, gdyż u niektórych osób to jest przyczyną zaparć.

 

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

Należy unikać:

  • mleka, piwa, wina, kawy,
  • surowych warzyw i owoców ( jest to zalecenie względne, gdyż różna jest indywidualna tolerancja na te produkty),
  • ostrych przypraw.

 

Zalecane jest spożywanie:

  • potraw gotowanych – szczególnie na parze lub w szybkowarach,
  • bananów, czerwonej fasoli,
  • naparów z zielonej herbaty.

 

Choroby jelit – Choroba Leśniowskiego-Crohna i zespół jelita nadpobudliwego

Należy unikać:

  • otrębów pszennych,
  • orzechów i nasion,
  • warzyw strączkowych,
  • kukurydzy i jej przetworów,
  • owoców cytrusowych,
  • słodyczy,
  • przetworów mlecznych.

 

Zalecane są:

  • owoce takie jak jabłka i banany,
  • warzywa korzeniowe,
  • ryby.

 

Uchyłkowatość jelit

Należy unikać:

  • słodyczy,
  • produktów wzdymających.

 

Zalecane są:

  • warzywa gotowane,
  • kiszona kapusta,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • jabłka.

 

Otyłość

Dieta w tym przypadku polega na ograniczaniu ilości przyjmowanych pokarmów, czyli na zmniejszaniu ilości kalorii w pożywieniu. Wskazane jest obniżenie dziennej wartości kalorycznej posiłków do 1200–1400 kcal i zrezygnowanie lub ograniczenie produktów wysokokalorycznych takich jak:

  • orzechy i nasiona,
  • suszone owoce,
  • pieczywo,
  • ziemniaki,
  • słodycze,
  • masło i tłuszcze roślinne.

 

Zaleca się:

  • jeść dużo warzyw szczególnie liściastych,
  • wypijać około 2 litrów wody.

 

Reumatyzm

Należy unikać:

  • mleka i jego przetworów,
  • kukurydzy i jej przetworów,
  • pszenicy,
  • oleju słonecznikowego.

 

Zalecane są w dużej ilości:

  • tłuste ryby,
  • warzywa i owoce.

 

Dna moczanowa

Należy wykluczyć:

  • mięso indycze,
  • ryby,
  • warzywa takie jak szparagi, groch, szpinak,
  • rabarbar.

 

Osteoporoza

Należy unikać:

  • soli,
  • alkoholu.

 

Zalecane są:

  • tłuste ryby,
  • owoce – szczególnie jabłka, gruszki, winogrona, brzoskwinie,
  • warzywa strączkowe – zwłaszcza soja,
  • orzechy – laskowe, ziemne i migdały,
  • miód,
  • jogurt naturalny.

 

Kamica nerkowa

Należy unikać:

  • produktów bogatych w szczawiany – szpinaku, rabarbaru, botwinki, orzeszków ziemnych, a także owoców cytrusowych,
  • soli i potraw słonych,
  • mięsa w większej ilości.

 

Zalecane jest:

  • picie dużej ilości wody,
  • jedzenie produktów bogatowłóknistych, tzn. warzyw i przetworów zbożowych.

 

Kamica żółciowa

Należy unikać:

  • cukru,
  • nadwagi, ale także głodówek.

 

Zalecane jest:

  • dużo warzyw zwłaszcza strączkowych,
  • oliwa z oliwek.

 

Choroby wątroby

Należy unikać:

  • pieczywa razowego i świeżego białego,
  • warzyw wzdymających,
  • alkoholu,
  • potraw tłustych,
  • orzechów.

 

Zaleca się:

  • dużo owoców i ich przetworów,
  • warzywa gotowane,
  • miód,
  • przyprawy ziołowe typu estragon, szafran, kurkuma, rozmaryn, oregano.

 

Cukrzyca

Wymaga dokładnego określania wielkości i jakości posiłków w zależności od poziomów stężenia glukozy we krwi i wagi pacjenta.

 

Zaleca się:

  • dużo warzyw z wyjątkiem ziemniaków, kukurydzy, zielonego groszku,
  • owoce niesłodkie – np. arbuz, melon,
  • chudy drób,
  • chudy nabiał.

 

Nie zaleca się:

  • słodyczy,
  • słodkich napoi,
  • tłuszczów zwierzęcych,
  • alkoholu.