Składniki:

 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany
  • pół pęczka natki
  • 75 dag winogron różnych kolorów (bez pestek)
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 3 łyżki miodu
  • 3 cytryny
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Filety płuczemy i odcinamy skórę.
  • Układamy w szerokim naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z pieprzem i solą, odstawiamy.
  • Cebulę szklimy na maśle i dodajemy miód. Kiedy cebula się skarmelizuje, dodajemy sok z jednej cytryny i doprowadzamy do wrzenia.
  • \Zalewamy winem i gotujemy około 5 minut.
  • Pozostałe cytryny kroimy na plastry o grubości 0,5 cm.
  • Układamy je na dorszu, na to dajemy winogrona pokrojone w połówki i zeszkloną cebulę z wywarem winnym.
  • Zalewamy mieszaniną mleka ze śmietaną. Jeśli zostały nam jeszcze produkty, układamy kolejną warstwę.
  • Z podanych składników, w zależności od wielkości naczynia do zapiekania, wychodzi od 1 do 3 warstw.
  • Całość posypujemy łyżką posiekanej natki pietruszki.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na maksymalnie 20 minut.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW