UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Dur brzuszny

Ostra ogólnoustrojowa bakteryjna choroba zakaźna, nazywana też tyfusem brzusznym, powodowana jest przez pałeczkę Salmonella typhi. Choroba dotyczy wyłącznie ludzi. Najczęściej występuje w krajach biednych, gdzie nie zawsze jest możliwość czerpania wody ze sprawdzonego źródła, a największe ryzyko zarażenia się durem brzusznym istnieje w Azji, Ameryce Południowej i Afryce.

 

Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową. Najczęściej źródłem zakażenia bywają:

  • skażona woda,
  • zakażone produkty spożywcze, np. sałatki, mięso, a zwłaszcza mleko, które jest wyjątkowo korzystnym środowiskiem dla rozwoju bakterii, lody,
  • bezpośredni kontakt z chorym lub nosicielem.

Pałeczki duru brzusznego po wniknięciu do przewodu pokarmowego umiejscawiają się w jelicie krętym i tutaj, wnikając przez nabłonek jelitowy, dostają się do układu limfatycznego, gdzie się mnożą. Bakterie żyją we krwi i przewodzie pokarmowym chorego człowieka, wydostają się na zewnątrz wraz z odchodami.


 

Objawy

Początkowe objawy choroby (pierwsze pojawiają się 1–2 tygodnie po zakażeniu) często bywają mylone np. z grypą: rosnąca gorączka, bóle głowy i bóle mięśniowe, a także bóle brzucha, zaparcia (częściej niż biegunka), spowolnione tętno, trudności z zasypianiem, kaszel, brak apetytu i ogólne osłabienie.

W następnej fazie gorączka wzrasta, puls staje się szybki, ale słabo wyczuwalny, wzmagają się objawy infekcji przewodu pokarmowego, w trzecim tygodniu mogą się pojawić zaburzenia świadomości i biegunka z krwią, wysypka na skórze w dolnej części klatki piersiowej i brzucha. Wysypka utrzymuje się kilka dni, po czym znika, pozostawiając lekkie przebarwienie skóry.

Po około 5 tygodniach gorączka spada i stan chorego powoli zaczyna się poprawiać.

 

Leczenie

Chorzy na dur brzuszny powinni być hospitalizowani w szpitalu zakaźnym, bowiem wymagają stałej kontroli lekarskiej i systematycznych badań laboratoryjnych. Konieczne jest ponadto odizolowanie chorego, by nie dopuścić do zakażenia innych osób. Dur brzuszny leczy się antybiotykami.

Ludzie, którzy są zatrudnieni w przemyśle spożywczym, koniecznie muszą systematycznie badać kał, w celu ewentualnego wykrycia zarazków duru brzusznego i innych salmonelloz.

 

Szczepienia

W Polsce nie stosuje się rutynowo szczepień przeciw durowi, powraca się do nich w sytuacjach grożących wybuchem epidemii (np. powódź).

Szczepienie chroni przed zachorowaniem na dur brzuszny przez co najmniej jeden rok. Choć skuteczne jest tylko w ok. 70 proc., trzeba się na nie zdecydować szczególnie w okresach epidemicznych lub przy planowanym wyjeździe na tereny o większej zachorowalności.


 

Urlop w tropikach

W krajach o niskim reżimie sanitarnym należy zachować szczególną ostrożność względem spożywanych napojów i pokarmów. Bezpieczne są butelkowane lub puszkowane napoje gazowane. Zawarty w nich dwutlenek węgla zapewnia kwaśny odczyn, w którym bakterie nie są w stanie przetrwać. W krajach Trzeciego Świata należy nieufnie podchodzić do sprzedawanej tam niegazowanej wody. Może ona być w istocie zwykłą wodą z kranu. Również wodę do celów higienicznych (mycie zębów, twarzy) należy gotować bądź odkażać – jednym z lepszych środków odkażających jest jodyna.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA