UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Dym papierosowy, spaliny samochodów i... frytki zwiększają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera

Dym papierosowy, spaliny samochodów i... frytki zwiększają ryzyko wystąpienia choroby AlzheimeraCoraz więcej faktów dowodzi, że grupa chemikaliów znanych jako alkeny typu 2 – występujących w dymie papierosowym, spalinach samochodowych, a nawet we frytkach – może zwiększyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i innych schorzeń neurologicznych takich jak np. choroba Parkinsona.

„Upośledzenie procesów myślowych i kłopoty z pamięcią utożsamiane z chorobą Alzheimera wydają się być spowodowane bardzo wczesną utratą funkcjonowania zakończeń nerwowych w mózgu” – stwierdza Richard M. LoPachin, neurochemik i dyrektor oddziału badawczego  Działu Anestezjologii w Montefiore Medical Center i Albert Einstein College of Medicine

„Dwa lata temu opublikowaliśmy serię artykułów, oddając je pod ocenę innym specjalistom. Opisaliśmy w nich sposób, w jaki alkeny typu 2 (akrylamidy i akroleina) uszkadzają zakończenia nerwowe w mózgach zwierząt, i od tego czasu zainteresowanie naukowców tym tematem wzrosło – mówi dr LoPachin. – Na przykład, w ciągu ostatniego półrocza ukazało się co najmniej sześć artykułów opisujących nadmiar akroleiny i innych alkenów typu 2 w mózgach osób chorych na alzheimera”.

Według dr. LoPachina, nadmiar alkenów typu 2 w mózgu oznacza, że powstają one także w zakończeniach nerwowych w trakcie choroby, co uruchamia proces demencji w alzheimeryzmie. Dr LoPachin uważa, że produkcja tych związków chemicznych przez organizm w połączeniu z działaniem alkenów pochodzących ze świata zewnętrznego (dym papierosowy, spaliny, dieta i inne czynniki środowiskowe) tworzy „burzę neurologiczną”– podwójnie silny atak na zakończenia nerwowe mózgu.

„Takie zdwojone zatruwanie zakończeń nerwowych pozwoliło wywnioskować, że codzienne obcowanie ze środowiskowymi toksynami w postaci alkenów typu 2 może zwiększyć częstotliwość występowania choroby Alzheimera” – podsumowuje dr LoPachin.

Czy curry, wino i jabłka mogą przyjść z odsieczą?

Wraz ze zwiększającą się ilością dowodów na rolę alkenów typu 2 w rozwoju chorób neurologicznych lekarze poszukują antidotum, badając związki chemiczne znajdujące się w przyprawie curry (kurkumina), w winie (resweratrol) oraz w skórkach jabłek (floretyna).

W artykule „Nowa klasa leków chroniących neurony” naukowcy podali informację, że substancja o nazwie 2-ACP całkowicie chroniła komórki nerwowe przed zniszczeniem przez akroleinę. 2-ACP weszło w reakcję z tym alkenem i zneutralizowało jego trujące działanie. Substancja ta może zatem stać się lekiem na schorzenia układu nerwowego np. na chorobę Alzheimera czy Parkinsona. Naukowcu uważają, że terapia 2-ACP będzie bezpieczna i skuteczna dla ludzi, ponieważ wykorzystuje naturalne, nietoksyczne produkty, które już wcześniej wykazywały właściwości neuroprotekcyjne. Dr LoPachin sądzi, że mimo dość znacznego zaawansowania badań nad 2-ACP w zakresie biologii molekularnej, działanie tego związku trzeba będzie potwierdzić w badaniach na zwierzętach.


Źródło: www.news-medical.net


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA