UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Serwatka: znakomita dla zdrowia

    To jest nie prawda ze noe moze pan tolerpwac serwatki . Moze to pic kazdy bez wzglendo na dolegliwosci czy chorobe
    Wanda
  • Błonnik i przyjazne bakterie

    Brałam błonnik razem z probiotykiem acidolac, żeby poprawić perystaltykę jelit i pozbyć się przykrych i strasznie uciążliwych zaparć. Powiem szczerze,...
    chmura
  • Przedwczesny wytrysk – wstydliwy problem

    Jakbym czytał o sobie ;) Na początku lekarz dał mi viagrę, ale i tak kazał brać po pół tabletki, więc przerzuciłem się na te tabletki, co Ty, żeby nie...
    bartolo
  • Dyspepsja, czyli niestrawność

    " Oprócz zmian w sposobie odżywiania pacjent powinien przyjmować leki hamujące wydzielanie kwasu solnego"
    ???
    Przy niestrawności, kiedy ewidentnie brak ...
    Sal

Feta w kostkę

Feta w kostkę

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 1 strąk żółtej papryki
  • 20 dag sera feta
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sosu winegret

Reklama
Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Pomidora i ser pokroić w kostkę, paprykę w cienkie paski.
  • Dodać sos i zioła.
  • Delikatnie wymieszać. Smacznego!

 

FETA

Grecki ser podpuszczkowy o historii, która sięga tysiące lat wstecz. Do dzisiaj w Grecji wyrobem tradycyjnej fety z niepasteryzowanego mleka owczego – niekiedy z dodatkiem koziego – trudnią się pasterze z gór. Taka z pewnością smakuje najlepiej. Feta, którą możemy kupić w sklepach, jest już produktem przemysłowym i to wytwarzanym z mleka krowiego, co sprawia, że brak jej owego charakterystycznego smaku. Prawdziwy Grek, poczęstowany taką jej wersją, poczułby się z pewnością mocno urażony w swym patriotyzmie lokalnym.

Produkcja fety przebiega następująco: zwarzone podpuszczką mleko cedzi się w specjalnych formach płóciennych, a następnie kroi. Umieszczone w drewnianych beczkach i zalane solanką duże kawałki fety dojrzewają od tygodnia do kilku miesięcy. Wyjęty z roztworu ser bardzo szybko obsycha.

Feta znakomicie sprawdza się jako dodatek do sałat (w tym klasycznej sałatki greckiej), ale tez zapiekana z warzywami albo z mięsem. Jej charakterystyczny, lekko kwaskowaty, słony i ostry smak może mieć różne natężenie w zależności od odmiany i okresu dojrzewania.

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • 126,3 kcal
  • Białko: 9,2 g
  • Tłuszcz: 8,9 g
  • Węglowodany: 3,4 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW