Gazpacho - ta hiszpańska nazwa coraz częściej stosowana jest dla określenia każdej przecieranej zupy warzywnej podawanej na zimno. Jednakże klasyczne andaluzyjskie gazpacho to gęsty chłodnik ze świeżych, zmiksowanych lub drobniutko pokrojonych warzyw: papryki, cebuli, selera naciowego, ogórka, pomidorów, z dodatkiem soku pomidorowego, octu balsamicznego, oliwy z oliwek, czosnku i liści bazylii. Samo zdrowie, bez cholesterolu!

 

Składniki na 4 porcje:

  • 3 dojrzałe ananasy
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 5 gałązek świeżej mięty
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól
Reklama

 

Sposób przygotowania

  • Ananasy obrać, jeśli trzeba – usunąć zdrewniały środek, pokroić w kawałki.
  • Zmiksować dokładnie z oliwą, pieprzem kajeńskim i solą.
  • Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, posiekaną miętę i szczypiorek, wymieszać.
  • Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW