UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Dyfuzory propolisowe
Market Walut
FITNESS.WP.PL
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Reklama

Głóg – zastosowania lecznicze

Głóg – zastosowania leczniczeGłóg jest dosyć pospolitym ciernistym krzewem lub małym drzewem wyrastającym do 5 metrów. Zakwita najczęściej w maju lub na przełomie maja i czerwca i wtedy zbiera się jego kwiaty, owoce pozyskuje się zaś jesienią. Owoce głogu zawierają prowitaminę A i witaminę C.

 

 

 

 

Głogowe różności na rozmaite schorzenia.

Medycyna ludowa polecała herbatki, odwary i nalewki z głogu przy bardzo wielu dolegliwościach, m.in. przy nadpobudliwości i bezsenności, przy miażdżycy jako środek wzmacniający mięsień sercowy i regulujący pracę naczyń wieńcowych. Poza tym głóg wykorzystywano jako lek przeciwuczuleniowy, przeciwskurczowy, tonizujący bóle serca, a niekiedy też bóle zębów, moczopędny i przeciwreumatyczny. Warto stosować go w przemęczeniu, schorzeniach tarczycy, zatruciach nikotyną i alkoholem oraz chorobach zakaźnych i dolegliwościach okresu przekwitania.

 

Kwiaty czy owoce

Współczesna fitoterapia uważa, że czerwone owoce głogu, mają podobne jak kwiaty, ale nieco łagodniejsze działanie. Dlatego głównie z kwiatów sporządza się dużo przeróżnych preparatów leczniczych.

Dawniej w medycynie ludowej kwiaty jednak stosowano znacznie rzadziej niż owoce, zapewne również dlatego, że głóg kwitnie bardzo krótko i dobry surowiec można pozyskiwać tylko przez kilka dni.

 

Najlepsze przemrożone

Współczesne poradniki zielarskie zalecają zrywanie owoców, gdy są już czerwone, ale jeszcze nieprzejrzałe. Z kolei medycyna ludowa radziła zbierać je przede wszystkim po pierwszych przymrozkach, a nawet jeszcze zimą. Być może dlatego, że wtedy są bardziej miękkie i wygodniejsze do sporządzania wielu przetworów. Ja też trzymam się dawnych zaleceń, bowiem tylko owoce w pełni dojrzałe, gwarantują najbardziej korzystną dla organizmu kompozycję czynników leczących, zwłaszcza witamin i cukrów. Na Podbeskidziu mówi się nawet, że „taki głóg krew reguluje”.

Reklama
Reklama

 

Przy bólach wątroby i woreczka żółciowego

Napary i herbatki z owoców głogu pijano przy bólach wątroby i woreczka żółciowego.

Pół łyżki wysuszonych i potłuczonych owoców głogu zalać szklanką wrzątku. Odstawić pod przykryciem na godzinę. Potem lekko dosłodzić miodem i wypić w trzech porcjach w ciągu dnia.

Podobną kurację warto również przeprowadzić przy kamicy dróg moczowych i nieżytach jelit. Stosować przez 3 tygodnie. Po tygodniowej przerwie powtórzyć.

Przy bólach wątroby bardzo skuteczny może okazać się również proszek ziołowy z owoców leśnych z kminkiem albo majerankiem. Potłuc równe części owoców głogu, jarzębiny i dzikiej róży. Łyżeczkę proszku wrzucić do pół szklanki letniej wody. Dodać szczyptę sproszkowanego majeranku. Można lekko dosłodzić miodem do smaku, ale jeszcze lepiej pijać bez słodzenia. Stosować dwa, trzy razy dziennie przed posiłkami. Zamiast majeranku można dodawać zmielony na proszek kminek. Korzystne bywa również spożywanie proszku z samych owoców leśnych. Co pewien czas w kuracji zrobić tygodniowe przerwy. Spożywać proszki warto też sporadycznie wtedy, gdy zjadamy obfitsze posiłki.

W chorobach wątroby medycy ludowi radzili również pijać sok z głogu. W pełni dojrzałe owoce zebrane po przymrozkach, umyć i usunąć z nich pestki. Potem dokładnie odwirować w sokowirówce. Sok najlepiej spożywać świeży po 20–30 kropli 2–3 razy dziennie. Można krótko przechowywać w lodówce. Przed spożyciem rozcieńczyć wodą lub herbatą z owoców leśnych m.in. dzikiej róży.

 

Gdy bolą dziąsła i zęby

Medycyna ludowa radziła żuć powoli i dokładnie świeże owoce głogu w przypadku chorób i bólu dziąseł i zębów. Czynności te należy wykonywać dwa, trzy razy w ciągu dnia przez 15–20 minut. By poprawić stan dziąseł, kuracja powinna trwać 1–2 miesiące.

 

Nie tylko na hemoroidy

W medycynie ludowej świeże owoce głogu jadane trzy razy dziennie były lekiem przy hemoroidach. Powidła z owoców stosowano przy krwawych biegunkach i kamicy nerkowej. Z kolei konfitury z owoców zażywane po łyżce raz albo dwa razy dziennie pomagają zrzucić nadwagę.

Reklama
Kuracje ziołowe
Alergia   Wątroba  Układ nerwowy

 

Na inne dolegliwości

W uczuciach duszności, dla wzmocnienia serca, stanach napięcia nerwowego, nerwicach przewodu pokarmowego, niewydolności trawienia, również przy migrenach, szumach w uszach, napadowych zawrotach głowy, nadciśnieniu i zaburzeniach krążenia krwi, pomocne okazują się odwary. Obniżają one też poziom cholesterolu.

Pół dużej łyżki lub łyżeczkę rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzątku. Odstawić w garnku emaliowanym na kilka minut pod przykryciem. Następnie wolno podgrzać i potem trzymać na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia przez 5 do 10 minut. Odstawić do wystudzenia. Wypić odwar w ciągu dnia w 2–3 porcjach pół godziny przed posiłkami. Można do smaku dosłodzić miodem.

 

Wyciągi na uczulenia

Przy uczuleniach pomocne były wyciągi z owoców. Rozdrobnić 2 łyżki wysuszonych owoców. Zalać letnią wodą lub słabą herbatą z owoców dzikiej róży. Po 12 godzinach zlać płyn, a owoce zalać niewielką ilością wrzątku. Krótko zagotować. Odwar dolać do wcześniej odlanego płynu. Wymieszać. Pić w ciągu dnia między posiłkami. By solidnie odtruć organizm, trzeba kurację prowadzić przez co najmniej 2–3 tygodnie. Po miesięcznej przerwie można powtórzyć.

 

Ekstrakt też pomaga

Prostym lekiem domowym pomocnym w różnych dolegliwościach wątrobowych, miażdżycy, nadpobudliwości, nadciśnieniu bywa także ekstrakt wodny z owoców głogu. Około 50 g owoców zalać szklanką wrzątku. Gotować tak długo, aż odparuje połowa wody. Potem zlać do słoika, dodać odrobinę spirytusu. Zażywać dziennie po 20–25 kropli, trzy razy dziennie przed jedzeniem. Przechowywać w lodówce.

 

Na zdrowie!

Zalać 8–10 łyżek suszonych owoców pół litrem wódki żytniej. Odstawić na dwa tygodnie. Co pewien czas wstrząsać. Zażywać codziennie po 15–20 kropli rozpuszczonych w kieliszku wody, 2–3 razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem po posiłkach.

Taka nalewka obniża nadpobudliwość i ciśnienie, pomaga przy bezsenności, miażdżycy i uczuleniach.

 

Zbigniew Przybylak

*  *  *

 

Przetworów z głogu nie powinno się stosować przy obniżonym ciśnieniu. Należy go również używać w ilościach umiarkowanych i nie zwiększać dawek, zwłaszcza przy niedomaganiach serca, bo jest to zioło stosunkowo silnie działające, dlatego np. kuracje chorób serca niektórzy zielarze radzą prowadzić w porozumieniu z lekarzem.

 

Głóg w kuchni

Suszonych owoców warto używać do aromatyzowania napojów, kompotów. Dawniej dodawano zmielone owoce do mąki z której wypiekano chleb. Poza tym z głogu można sporządzać kisiele, kompoty, galaretki, marmolady i dżemy. W staropolskiej kuchni znana była zupa z głogu. Dojrzałe owoce zebrane po przymrozkach rozgotować razem z bułką. Przetrzeć przez sito. Dodać kieliszek wina, doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Zagotować. Podawać z grzankami.

 

Zobacz również: Głóg – wzmacnia serce; nagietek – oczyszcza krew.


Sklep Poradnia.pl poleca