Składniki:

  • 1 duża kapusta
  • 400 g pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki margaryny
  • 2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki keczupu
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Z kapusty usunąć wierzchnie liście i głąb, a następnie gotować we wrzącej wodzie (przez około 5 minut).
  • Kapustę ostudzić, oddzielić liście, osuszyć je i delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem.
  • Cebule posiekać i zeszklić na oleju.
  • Pieczarki oczyścić, ugotować, odsączyć i wystudzić, a potem drobno pokroić.
  • Pieczarki pomieszać z cebulą, przyprawić do smaku i podsmażyć na oleju.
  • Farsz wykładać na liście kapusty i ciasno zawijać gołąbki (można je wiązać nicią kuchenną).
  • Śmietanę wymieszać z keczupem, przyprawić do smaku.
  • Gołąbki podsmażyć ze wszystkich stron na patelni, a następnie przełożyć do rondla, zalać sosem śmietankowym i dusić na małym ogniu około 30–40 minut.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW