UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Oczyszczacze powietrza
Oczyszczacze powietrza
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Kręcz szyi

    Mam nabyty kręcz szyi.Chcę się dowiedzieć adres Rechabilitacji Laserowej? Bardzo proszę o kontakt.
    Grażyna
  • Łupież pstry – wstydliwa infekcja naskórka

    Łupież pstry pojawił się we wrześniu, chyba po solarium. Nie czekałam długo i od razu poszłam do apteki po maść i szampon. Niestety byłam rozczarowana...
    Dorotka
  • Warunki przyjęcia do szpitala psychiatrycznego

    Mój syn ma spectrum autyzmu ,ostatnio przezył silną traume w związku ze śmiercią jego dziadka . Po tym wydarzeniu nie jesteśmy wstanie dac sobie z nim...
    siwi
  • Zespół Reye’a – rzadki, ale groźny

    Mimo całej chorej sytuacji pamiętajcie ze pocis tu jesteśmy i żyjemy spiepszyc wszystko mozna ale po co to najłatwiej złość na innych na chwile moze u...
    Nieszczesliwy

Gorzka czekolada? Jedz na zdrowie

Gorzka czekolada? Jedz na zdrowieIrlandczycy postanowili przeprowadzić eksperyment żywieniowy. Przez osiem tygodni każdy z wolontariuszy biorących w nim udział musi zjadać codziennie 50 g gorzkiej czekolady. Będzie im ona bezpłatnie dostarczana prosto do domów. Badania naukowców z Uniwersytetu Królewskiego w Belfaście są finansowane przez północnoirlandzki instytut badawczo-rozwojowy oraz organizację Northern Ireland Chest, Heart & Stroke (NICHS) zajmującą się profilaktyką i działalnością na rzecz ograniczenia chorób klatki piersiowej, serca i układu krążenia. W pierwszej fazie eksperymentu mającej rozpocząć się w sierpniu weźmie udział 110 osób, u których stwierdzono podwyższone ciśnienie krwi.

Badanie ma wykazać, czy bogata w owoce i warzywa dieta, w której skład wchodzi gorzka czekolada i owoce leśne (wszystkie składniki diety charakteryzują się wysoką zawartością polifenoli), jest lepsza dla układu krwionośnego niż dieta o niskiej zawartości owoców i warzyw.

Szefujący grupie badawczej dr Pascal McKeown z Katedry Medycyny, Stomatologii i Nauk Biomedycznych powiedział: „Musimy podkreślić, że czekolada użyta w naszym eksperymencie charakteryzuje się wysoką zawartością kakao – co najmniej 70%. Zwykła mleczna czekolada ma zbyt niską zawartość polifenoli w porównaniu z czekoladą gorzką”.

Uczestnicy eksperymentu zostaną podzieleni na dwie grupy – jedna pozostanie przy diecie o niskiej zawartości polifenoli, a więc zbliżonej do przeciętnego brytyjskiego sposobu odżywiania, gdzie uwzględnia się zaledwie 2 porcje warzyw i owoców dziennie. Druga – zostanie zachęcona do spożywania 6 porcji warzyw i owoców każdego dnia, włącznie z jedną porcją owoców leśnych, a także 50 g gorzkiej czekolady. Naukowcy przebadają stan naczyń krwionośnych i lepkość krwi uczestników eksperymentu przed jego rozpoczęciem i po zakończeniu, co pozwoli im stwierdzić, czy bogata w polifenole dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca.

Andrew Dougal, dyrektor NICHS, podkreśla: „Mamy tu przykład idealnego eksperymentu przynoszącego wymierne korzyści obywatelom Irlandii Północnej, a także innych krajów. Wierzymy, że stworzymy popartą dowodami teorię, która pomoże organizacjom rządowym udzielać skuteczniejszych porad dotyczących zdrowego stylu odżywania się.”

 

Źródło: www.physorg.com


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA