Irlandczycy postanowili przeprowadzić eksperyment żywieniowy. Przez osiem tygodni każdy z wolontariuszy biorących w nim udział musi zjadać codziennie 50 g gorzkiej czekolady. Będzie im ona bezpłatnie dostarczana prosto do domów. Badania naukowców z Uniwersytetu Królewskiego w Belfaście są finansowane przez północnoirlandzki instytut badawczo-rozwojowy oraz organizację Northern Ireland Chest, Heart & Stroke (NICHS) zajmującą się profilaktyką i działalnością na rzecz ograniczenia chorób klatki piersiowej, serca i układu krążenia. W pierwszej fazie eksperymentu mającej rozpocząć się w sierpniu weźmie udział 110 osób, u których stwierdzono podwyższone ciśnienie krwi.

Badanie ma wykazać, czy bogata w owoce i warzywa dieta, w której skład wchodzi gorzka czekolada i owoce leśne (wszystkie składniki diety charakteryzują się wysoką zawartością polifenoli), jest lepsza dla układu krwionośnego niż dieta o niskiej zawartości owoców i warzyw.

Szefujący grupie badawczej dr Pascal McKeown z Katedry Medycyny, Stomatologii i Nauk Biomedycznych powiedział: „Musimy podkreślić, że czekolada użyta w naszym eksperymencie charakteryzuje się wysoką zawartością kakao – co najmniej 70%. Zwykła mleczna czekolada ma zbyt niską zawartość polifenoli w porównaniu z czekoladą gorzką”.

Uczestnicy eksperymentu zostaną podzieleni na dwie grupy – jedna pozostanie przy diecie o niskiej zawartości polifenoli, a więc zbliżonej do przeciętnego brytyjskiego sposobu odżywiania, gdzie uwzględnia się zaledwie 2 porcje warzyw i owoców dziennie. Druga – zostanie zachęcona do spożywania 6 porcji warzyw i owoców każdego dnia, włącznie z jedną porcją owoców leśnych, a także 50 g gorzkiej czekolady. Naukowcy przebadają stan naczyń krwionośnych i lepkość krwi uczestników eksperymentu przed jego rozpoczęciem i po zakończeniu, co pozwoli im stwierdzić, czy bogata w polifenole dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca.

Andrew Dougal, dyrektor NICHS, podkreśla: „Mamy tu przykład idealnego eksperymentu przynoszącego wymierne korzyści obywatelom Irlandii Północnej, a także innych krajów. Wierzymy, że stworzymy popartą dowodami teorię, która pomoże organizacjom rządowym udzielać skuteczniejszych porad dotyczących zdrowego stylu odżywania się.”

 

Źródło: www.physorg.com