Grejpfrut już na dobre zadomowił się w naszym kraju i cieszy się dużą popularnością. Owoc ten wykazuje właściwości odchudzające i lecznicze. Jednak nie każdy wie, że istnieje kilka jego odmian, a każda z nich różni się nie tylko wyglądem, ale i smakiem.

 

Grejpfrut (ang. grapefruit) należy do rodziny rutowatych. Jego nazwa stanowi połączenie angielskich słów: grape, czyli grono, i fruit – owoc. Jego pochodzenie jest nie do końca znane. Wiadomo, że w XVII wieku kapitan James Shaddock sprowadził tę roślinę na wyspę Barbados i tam zadomowiła się ona na dobre. Dziś jest znana i uprawiana w wielu krajach strefy podzwrotnikowej.

Drzewko grejpfrutowe osiąga do 15 metrów wysokości, a jego liście są duże, błyszczące i owalne. Masa owoców nie przekracza 500 gramów. W środku są one podzielone na segmenty. Mają słodko-kwaśny smak, z wyraźną nutą goryczy. Barwa – od jasnożółtej po różową lub czerwoną – jest zależna od odmiany. Wpływa ona również na smak owocu – na przykład najbardziej gorzkie są grejpfruty o skórce czerwonej, a najsłodsze te koloru zielonego.

Reklama

 

Składniki odżywcze

Owoc grejpfruta zawiera w swoim składzie aż 90 proc. wody, beta-karoten, witaminy z grupy B, E i P oraz duże ilości witaminy C, a także kwasy organiczne i cukier. W miąższu znajdują się karoteny i naryngina, która odpowiada za jego gorzkawy posmak. Ten związek jest również odpowiedzialny za działanie przeczyszczające grejpfruta.

 

Właściwości lecznicze i odchudzające

Grejpfruty są idealnym sprzymierzeńcem w walce z otyłością, ponieważ są niskokaloryczne (zaledwie 50 kcal na 100 g), działają oczyszczająco, przyśpieszają przemianę materii i ułatwiają spalanie tłuszczu. To także świetny naturalny składnik podnoszący odporność organizmu oraz obniżający poziom „złego” cholesterolu LDL. Owoce te mają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że są odpowiednie dla osób z cukrzycą.

 

Jak kupować?

Im większy, tym lepszy – ta reguła sprawdza się idealnie, jeśli chodzi o wybór najsmaczniejszego grejpfruta. Waga owocu jest gwarancją pełnego smaku i soczystości, a kolor powinien być mocno intensywny. Przed spożyciem grejpfruty należy starannie wyszorować ostrą szczoteczką i umyć, ponieważ przed transportem są pryskane chemicznymi konserwantami.

 

Interakcje z lekami

Należy szczególnie uważać na połączenie grejpfruta (a także soku z tego owocu) z niektórymi lekami, gdyż może on wchodzić z nimi w interakcje. O szczegóły należy zawsze pytać lekarza lub farmaceutę. Najbezpieczniej jednak unikać spożywania grejpfrutów na około 4 godziny przed przyjmowanym lekarstwem.

 

Ciekawostki

Skrzyżowanie grejpfruta z mandarynką dało owoc o nazwie tangelo (bardzo słodki i soczysty). Natomiast połączenie grejpfruta z pomarańczą olbrzymią pozwoliło uzyskać sweetie (o grubej, zielonej skórce i słodkim miąższu).