Składniki:

  • 15 dag kaszy gryczanej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 pory
  • 1 pęczek dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 młoda cukinia
  • 1 zielona papryka
  • pół szklanki soku jabłkowego
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Ugotować kaszę na sypko.
  • Selera, pory i cukinię pokroić w grube plastry, paprykę w dwucentymetrowa kostkę, dymkę razem ze szczypiorkiem i czosnek w cienkie płatki.
  • Zeszklić warzywa na oliwie z oliwek, dodać kaszę i poddusić około 10 minut, dolewając sok jabłkowy.
  • Podawać posypane obficie zielona pietruszką.

 

KASZA GRYCZANA

To oczywiście kasza z miododajnej gryki (u Mickiewicza „jak śnieg biała”). Jak wszystkie kasze, ma dużo błonnika, witamin z grupy B i minerałów. Prażona odznacza się wyraźnym smakiem i aromatem, nieprażona ma za to więcej witamin i jest lżej strawna. Uwaga: podczas gotowania znacznie zwiększa objętość. Ze zmielonej kaszy otrzymuje się mąkę gryczaną, nadającą się do wyrobu makaronów, a także rozmaitych wypieków. W ziarnach gryki nie ma glutenu.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • 312,8 kcal
  • Białko: 10,2 g
  • Tłuszcz: 13,9 g
  • Węglowodany: 44,8 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW