UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Indyk w bazylii z kaszą

Indyk w bazylii z kaszą

 

 

Składniki:

  • 25 dag filetu z indyka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 średni seler
  • 5 pomidorów
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 150 ml wywaru z jarzyn
  • ½ płaskiej łyżeczki tymianku
  • 3 łyżeczki świeżej bazylii
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Cukinię, cebulę, paprykę i seler pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, pomidory obrać ze skorki i podzielić na ósemki, bazylię i tymianek posiekać.
  • Filet podzielić na porcje, przyprawić odrobiną soli i pieprzu.
  • Podgrzać oliwę w żaroodpornym naczyniu i obsmażyć w nim mięso.
  • Przełożyć mięso na półmisek.
  • Do naczynia wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, dusić warzywa 3–4 minuty, ciągle mieszając.
  • Dolać wino i gotować przez 1 minutę.
  • Ponownie ułożyć mięso w naczyniu, dodać pomidory, kaszę, tymianek, połowę bazylii, seler, sól i pieprz.
  • Całość doprowadzić do wrzenia, zredukować podgrzewanie, przykryć naczynie i dusić potrawę przez 40–50 minut.
  • Gdy filet będzie prawie miękki, dodać cukinię i dusić potrawę przez kolejne 8–10 minut.
  • Gotowe danie posypać resztą bazylii. Podawać z pieczywem.

 

Wartość odżywcza 1 porcji

  • kcal 229
  • białko 18 g
  • tłuszcze 11 g
  • węglowodany 12 g

 

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA