Składniki:

  • 4 jabłka
  • 2 jajka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 6 łyżeczek mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder do posypania

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Blachę lub dużą tortownicę wysmarować dość grubo masłem i wysypać bułką tartą.
  • Jabłka obrać, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne i tak przygotowane owoce ułożyć na blasze przekrojem do góry.
  • Ubić sztywną pianę z białek – pod koniec ubijania dodać cukier, jeszcze przez chwilę ubijać, a następnie wymieszać pianę z żółtkami i mąką.
  • Ciastem oblać jabłka i upiec je.
  • Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
  • Uwaga! Nie przechowywać do następnego dnia – ciasto staje się wilgotne i już tak dobrze nie smakuje.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW