Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 średnich pomidorów
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 pęczek pietruszki lub szczypiorku (według uznania)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w talarki.
  • Pomidory pokroić w plastry.
  • Dno głębokiej patelni wysmarować oliwą, ułożyć warstwę ziemniaków, posypać pieprzem i połową posiekanej natki pietruszki lub posiekanego szczypiorku (według uznania).
  • Jajka roztrzepać, wylać na ziemniaki i przykryć plastrami pomidorów, posypać resztą zieleniny.
  • Przykryć i na małym ogniu zapiekać aż do ścięcia jajek. Podawać na gorąco.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW