Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver

 

Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Jakimi sposobami można powiększyć ilość czerwonych krwinek w krwi?

Przyczyn zbyt małej liczby erytrocytów, a wiec niedokrwistości jest dużo. Od czynników genetycznych zaczynając, poprzez wpływ środowiska po błędy dietetyczne. Poza tym dość często obserwuje się objawy niedokrwistości w przebiegu chorób infekcyjnych i chorób przewlekłych (np. nowotwory). Przede wszystkim więc należy - w gabinecie lekarskim - ustalić przyczynę niedokrwistości - jeśli wymaga farmakoterapii, należy ja zastosować. Natomiast jeśli niedokrwistość spowodowana jest błędem dietetycznym skutkujacym niedoborami pokarmowymi, zwłaszcza niedoborem żelaza, kwasu foliowego, witaminy B6 i B12 czy witaminy C - można poprawic poziom czerwonych krwinek odpowiednią dietą.
Źródłem żelaza są produkty mięsne i jego przetwory, podroby (np. wątroba, serce, nerki), drób, ryby.  Poza tym warzywa strączkowe, buraki, papryka, warzywa zielone, płatki owsiane, suszone owoce, kakao, nasiona dyni, pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze (np. pęczak), makarony razowe. Warto jednocześnie podkreślić,  że na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego ma istotny wpływ obecność w diecie witaminy C (pochodzącej na przykład z warzyw i owoców). Przy niedoborze żelaza musimy natomiast ograniczyć spozywanie kawy i herbaty, gdyż zawarte  w nich polifenole  utrudniają wchłanianie żelaza. Także ograniczyc należy nadmiar białego pieczywa w diecie, mleko i przetwory mleczne ( z powodu wapnia), spożycie szpinaku, szczawiu i rabarbar (zawierają kwas szczawiowy), bo  utrudniają przyswajanie żelaza.
Kwas foliowy zawierają sałata, szpinak, natka pietruszki, brokuły, owoce cytrusowe, które jednocześnie są bogatym źródłem witaminy C. Poza tym drożdże, wątroba, pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe
Witamina B6 - występuje w  większych ilościach w drożdżach, kiełkach pszenicy, otrębach pszennych, nasionach roślin strączkowych.
Witamina B12  natomiast znajduje się w wątrobie i nerkach, w mniejszych ilościach natomiast występuje w mleku i jego przetworach.
O ile dieta nie wystarcza, stosuje się farmakologiczne preparaty żelaza, ale ponieważ są one osiągalne wyłącznie na receptę, niezbędna jest konsultacja z lekarzem, tym bardziej, że ich przedawkowanie nie jest obojetne dla organizmu. Farmakoloigiczne preparaty kwasu foliowego wskazane są w zasadzie wyłącznie dla kobiet w okresie prekoncepcyjnym i w czasie ciąży, a  także podczas karmienia dziecka piersią. Preparaty witaminy B12 natomiast zalecane są osobom odżywiającym się w  sposób ściśle wegetariański.