Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 mały brokuł
  • 4 pieczarki
  • 5 dag łagodnego żółtego sera
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Kalafior i brokuł umyć pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki, wrzucić do garnka z gorącą, osoloną wodą i gotować przez około 10 minut, a następnie odcedzić na sitku.
  • Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
  • Ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • W misce rozgnieść widelcem kalafior, brokuł, pieczarki oraz ser.
  • Dodać jedno jajko i dwie łyżki bułki tartej, pomieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  • Panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni.
  • Jarskie placuszki idealnie się komponują z sosem paprykowo-pomidorowym.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW