UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Karmazynowy pirat

Karmazynowy pirat

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • pół kg filetów z karmazyna
  • pół kg ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 1 duży por
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

 

 Sposób przygotowania:

  • Obrane ziemniaki pokroić w ćwiartki i przez 10 minut gotować w bulionie na wolnym ogniu.
  • Dodać pokrojone w ukośne plastry: marchewkę, seler i por, gotować na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
  • Odcedzić warzywa i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • Na jarzynach rozłożyć pokrojonego na mniejsze kawałki karmazyna.
  • Całość posypać solą i pieprzem.
  • Piec w temperaturze 180 przez około 25 minut.
  • Przed podaniem posypać posiekaną natką.

 

KARMAZYN

Zalicza się do ryb chudych i choć ma niską zawartość tłuszczów, to i tak warto go wprowadzić na stoły, bo to dietetyczne i smaczne źródło białek i witaminy B. Mięso tej atlantyckiej ryby morskiej jest zbite i bardzo soczyste. Nadaje się do przyrządzania na wiele różnych sposobów.

Nazwa ryby pochodzi od jej koloru, odmiany czerwieni. W dawnej Polsce bogatsi szlachcice nosili czerwone żupany, stąd zwali się szlachtą karmazynową.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA