Składniki:

  • 1 karp (około 1,5 kg)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 duże kolorowe papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, szczypta chili
  • 1 szklanka wody

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Rybę natrzeć solą utartą z czosnkiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  • Rybę pokroić w dzwonka.
  • Na rozgrzanej oliwie przesmażyć przecier pomidorowy, dodać szklankę wody i szczyptę chili.
  • Dołożyć pokrojone w krążki papryki i dzwonka karpia. Przykryć i gotować około pół godziny na wolnym ogniu.

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • kcal 518,5
  • białko 70 g
  • tłuszcz 22,6 g
  • węglowodany 12,2 g

 

KARP

W Polsce karpia na swobodzie raczej się nie uświadczy, chyba że uciekł z jakiejś hodowli. Wzmianki o stawach karpiowych datują się na koniec XIV wieku i pochodzą z kronik Malborka, tak więc popularyzację karpia jako hodowlanej ryby zawdzięczamy zakonowi krzyżackiemu.

Mięso karpia jest smaczne i delikatne, pełne lekkostrawnego białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo istotnych dla zdrowia. Zawiera dużo fosforu, wapnia, potasu i magnezu, a także witaminę A, nieobecną na przykład w wieprzowinie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW