UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny

 

Składniki:

  • duży, 2-litrowy słoik
  • 6–8 cytryn (w zależności od wielkości cytryn i słoika)
  • sok z 3 cytryn
  • 3 liście laurowe
  • gruboziarnista sól morska
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 goździki
  • kawałek laski cynamonu
  • 10 nasion kolendry

 

 

Sposób przygotowania:

  • Szorujemy cytryny w zimnej wodzie, a potem na najwyżej minutę zanurzamy je we wrzątku.
  • Odcinamy górę cytryny, czyli tę stronę, którą owoc był przymocowany do drzewa.
  • Kroimy najpierw wzdłuż na pół, nie dochodząc do końca, a potem jeszcze raz, tak aby powstały połączone u dołu strony ćwiartki.
  • Rozchylamy te ćwiartki i sypiemy do środka sporo soli.
  • Cytryny wkładamy do słoika, układamy je ciasno i przekładamy solą i przyprawami.
  • Na koniec zalewamy sokiem z cytryny, stawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej tydzień (w zależności od pory roku i temperatury).
  • Kiszone cytryny są genialne jako dodatek do dań jednogarnkowych – gulaszu, bigosu, zapiekanek, zup.

 

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA