Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 40 dag cukru
  • 2 szklanki wody

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Owoce przebieramy (odrzucamy te, które są zepsute lub mają wyraźne plamy), myjemy i po oderwaniu szypułek – drylujemy.
  • Oczyszczone wiśnie umieszczamy w wygotowanych słoikach.
  • Przygotowujemy zalewę z 2 szklanek gorącej wody i cukru (ściągamy powstałą na powierzchni szumowinę).
  • Następnie zalewamy wiśnie zalewą, słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka wypełnionego do połowy ciepłą wodą (na dno garnka i między słoiki możemy włożyć ściereczkę lub gazę, by szkło nie popękało).
  • Garnek podgrzewamy do temperatury 85°C (nie możemy przekroczyć temperatury 100°C) i pasteryzujemy przez 25 minut.
  • Na koniec wyjmujemy słoiki z garnka i studzimy. Przechowujemy je w ciemnym miejscu.
  • Aby kompot nabrał dodatkowej nuty smakowej, do zalewy możemy dodać skórkę z cytryny lub kilka goździków.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW