Składniki:

  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1½ szklanki wywaru jarzynowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe cebule
  • ½ małego selera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietanki
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Drobno posiekane cebule lekko przyrumienić na rozgrzanej oliwie.
  • Przecier pomidorowy i wywar wlać do garnka, dodać usmażoną cebulę, drobno posiekany seler i natkę pietruszki.
  • Ziemniaka rozdrobnić, połączyć z 2–3 łyżkami wody i wyrobić na jednolitą masę.
  • Masę ziemniaczaną dodać do zupy, wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, a potem doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Gotować jeszcze 5 minut, a następnie przestudzić.
  • Żółtka roztrzepać ze śmietaną, rozprowadzić niewielką ilością zupy i powoli wlewać do pozostałej w garnku zupy, stale mieszając.
  • Krem podgrzewać na małym ogniu – nie można dopuścić do zagotowania.
  • Podawać z grzankami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW