Składniki:

  • 250 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 4 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 por
  • 1 cebula
  • ½ selera
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • sól i cukier do smaku

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Masło stopić w garnku, dodać mąkę i podgrzewać, ciągle mieszając, aż nabierze złocistego koloru.
  • Do zasmażki dodać 3 łyżki wywaru i mieszać aż do powstania jednolitej masy, a następnie stopniowo wlewać pozostały wywar, ciągle mieszając – doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
  • Dodać posiekany por, pokrojoną cebulę, startego selera i gałązki pietruszki, posolić i gotować przez 30 minut na małym ogniu.
  • Wszystko przecedzić przez sito.
  • Udusić szpinak w 2 łyżkach wody, a następnie zmiksować ze szklanką zupy.
  • Szpinak połączyć z zupą i gotować 3–4 minuty, potem wystudzić.
  • Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek zupy i powoli wlewać do garnka, ciągle mieszając.
  • Podgrzewać kilka minut – nie dopuścić do wrzenia!
  • Podawać z grzankami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW