UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Ksylitol – cukier brzozowy

Ksylitol – cukier brzozowyWyglądem i smakiem ksylitol nie różni się od zwykłego cukru, bo jest biały, krystaliczny i słodki. A jednak różni go od niego bardzo, a w tej odmienności kryje się mnóstwo zalet ksylitolu, który korzystniej wpływa na zdrowie niż tradycyjny cukier.

 

Ksylitol, cukier pozyskiwany najczęściej z brzozy, jest alkoholem cukrowym, organicznym związkiem o symbolu. W jego cząsteczce jest pięć atomów węgla, podczas gdy w cząsteczkach innych cukrów – takich jak glukoza, fruktoza, sacharoza czy laktoza – aż sześć lub dwanaście. To dzięki takiej budowie ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym jak zwykły cukier ani nie zakwasza organizmu, lecz jest zasadotwórczy. Jako taki, nie powoduje rozwoju szkodliwej flory bakteryjnej (pleśni i drożdżaków oraz bakterii gnilnych, a także bakterii Helicbacter pylori, sprzyjającej chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy).

 

Nie jest to wszakże jedyna zaleta ksylitolu, która przesądza o jego wyższości nad tradycyjnym cukrem. Chociaż jest równie słodki, ksylitol ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny, a co więcej – jest także znacznie mniej kaloryczny. Indeks glikemiczny ksylitolu określa się jako 14-krotnie niższy od indeksu glikemicznego sacharozy, a jego kaloryczność jest mniejsza o 40 proc. Jest to zatem słodycz absolutnie bezpieczna i dla diabetyków, i dla osób dbających o linię. Słodzenie żywności ksylitolem sprawia, że poziom glukozy po jej spożyciu jest znacznie niższy niż po zjedzeniu produktów z tradycyjnym cukrem. Organizm potrzebuje więc mniej insuliny. Ksylitol jest przetwarzany w organizmie z niewielkim jej udziałem. Wątroba absorbuje zaledwie jedną trzecią ksylitolu, a jego reszta działa w jelitach podobnie jak rozpuszczalny błonnik. Sprzyja wytwarzaniu kwasów tłuszczowych regulujących poziom glukozy i lipidów we krwi.

I jeszcze jedno – w odróżnieniu od zwykłego cukru ksylitol nie „zabiera” z ustroju witamin z grupy B oraz tak ważnych dla niego mikroelementów, jak wapń, potas czy magnez.

Jakby tych atutów było mało, ksylitol zmniejsza apetyt na słodycze! Z uwagi na zasadotwórczy odczyn jest bezpieczny dla zębów i dziąseł, a także dla żołądka (zwłaszcza przy nadkwasocie).

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA