W przypadku podjęcia kuracji ziołami zalecamy powiadomić o tym lekarza.

Jeżeli nie została podana ilość ziół potrzebnych do sporządzenia mieszanki, należy użyć wszystkich składników w równych częściach.

 

Klimuszko

    • Kwiatostan kocanek

    • Ziele rdestu ptasiego

    • Liść bobrka

    • Liść mięty pieprzowej

    • Ziele krwawnika

    • Ziele dziurawca

    • Ziele glistnika

    • Korzeń mniszka pospolitego

    • Kora kruszyny

    • Kłącze perzu

    • Ziele drapacza lekarskiego

1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na 3 godziny. Pić po 1 szklance 3 x dziennie 20 min przed jedzeniem.

Reklama

 

 

 

Sroka

    • Ziele dziurawca

    • Ziele krwawnika

    • Liść mięty pieprzowej

    • Liść melisy

    • Koszyczek rumianku pospolitego

    • Owoc dzikiej róży bez nasion

    • Ziele centurii

1 łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić 3 x dziennie po 1 szklance 20 min przed jedzeniem.

 

Schulz i Ueberhuber

    • Liść bluszczu

    • Szyszki chmielu

    • Liść mięty pieprzowej

    • Ziele piołunu

    • Ziele rzepiku pospolitego

3 łyżki ziół wsypać do 1 litra czerwonego, gronowego wina albo moszczu z jabłek, podgrzać do wrzenia i wlać do termosu. Pić po łyżce co 2 godziny.

 

Receptariusz zielarski I*

    • Liść mięty pieprzowej

    • Koszyczek rumianku pospolitego

    • Kwiatostan kocanek

1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić 3 x dziennie po 1 szklance przed jedzeniem.

 

Receptariusz zielarski II*

    • Ziele miodunki plamistej

    • Liść pokrzywy

    • Liść orzecha włoskiego

    • Liść babki lancetowatej

    • Ziele szanty zwyczajnej

    • Kłącze tataraku

1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 20–30 min. Pić 3 x dziennie po 1/2 szklanki między posiłkami.

 

* Receptariusz zielarski, Herbapol, Warszawa 1967.