Składniki:

  • 2 podwójnie piersi z kurczaka
  • 1 płat ciasta francuskiego (można kupić gotowy)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże pieczarki
  • 1 jajko
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy, dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i posiekany drobno czosnek.
  • Wszystko podsmażyć tak, aby cebula i czosnek zmiękły, dodać pokrojone pieczarki i dusić około 5–7 minut, aż płyn odparuje.
  • Dodać listki tymianku oraz sól i pieprz do smaku.
  • Piersi doprawić solą i pieprzem oraz naciąć tak, by powstała kieszonka.
  • Kieszonki z kurczaka napełnić farszem.
  • Ciasto francuskie pokroić na 4–5-centymetrowe paski, owinąć nimi kurczaka tak, by paski lekko zachodziły na siebie, i całość posmarować jajkiem.
  • Przełożyć do żaroodpornego naczynia lub położyć na blasze, rozgrzać piekarnik do 200°C i zapiekać około 35 minut, aż ciasto zbrązowieje.
  • Można podawać na warzywach, np. podsmażonych słupkach z marchewki i cukinii.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW