Składniki:

  • 1 paczka płatów makaronowych (bez gotowania)
  • 1 kg blanszowanych różnych warzyw
  • 5 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, biały pieprz, gałka muszkatołowa, jarzynka

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Masło roztapiamy w naczyniu, cały czas mieszając.
  • Wsypujemy mąkę i robimy białą zasmażkę.
  • Wlewamy zimne mleko i stale mieszając, dokładnie rozprowadzamy zasmażkę.
  • Przyprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i jarzynką.
  • Gotujemy, aż sos nabierze kremowej gęstości.
  • Przekładamy warstwami: sos beszamelowy, płaty makaronowe, warzywa, znowu płaty makaronowe, sos beszamelowy, warzywa, płaty makaronowe – ostatnią warstwę stanowi sos beszamelowy.
  • Zapiekać w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180–200 st. C.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW