Składniki:

  • 50 dag twarogu
  • 15 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 3 jajka
  • nasiona granatu (według uznania)
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Twaróg zemleć w maszynce do mięsa.
  • Połowę masła utrzeć w misce, stopniowo dodając twarożek i żółtka.
  • Posolić, dodać gałkę muszkatołową i utrzeć na jednolitą masę.
  • Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej, dosypać mąkę i wymieszać.
  • Masę przełożyć na posypaną mąką stolnicę, ukształtować gruby wałek, spłaszczyć go na całej długości i pokroić w skośne kawałki szerokości 2–3 cm.
  • Wrzucić pierogi na wrzącą wodę i do wypłynięcia gotować około 3 minuty.
  • Podawać polane roztopionym masłem i posypane nasionami granatu.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW