Składniki:

Ciasto

  • 80 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 8 dag drożdży

Masa makowa

  • 80 dag maku
  • 2 l mleka
  • 30 dag margaryny
  • 1,5 szklanki miodu
  • 8 jajek
  • 20 dag cukru
  • bakalie (według uznania: rodzynki, skórka pomarańczowa itd.)

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Przepłukać mak, zalać go wrzącym mlekiem i gotować przez około 30 minut na małym ogniu, a następnie odsączyć i dwa razy zmielić przez maszynkę.
  • Przygotować ciasto: drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka i odstawić, by wyrosły, a margarynę utrzeć z cukrem oraz dodać jajka i żółtka.
  • Mąkę przesiać, wlać do niej wyrośnięte drożdże oraz masę jajeczną i wyrabiać wszystko, aż ciasto będzie odstawać – wtedy przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Przygotować masę makową: rozpuścić margarynę i miód, dodać do tego mak i bakalie, po 15 minutach zdjąć z ognia i ostudzić.
  • 8 żółtek utrzeć z cukrem, a z 7 białek ubić pianę na sztywno – wszystko połączyć z makiem i lekko wymieszać.
  • Rozwałkować ciasto, posmarować pozostałym białkiem i nałożyć równomiernie masę makową, a następnie zwinąć w rulon.
  • Makowce piec w temperaturze 200°C przez około godzinę.
  • Przed podaniem ciasto polukrować i ozdobić skórką pomarańczową.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW