UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Serwatka: znakomita dla zdrowia

    To jest nie prawda ze noe moze pan tolerpwac serwatki . Moze to pic kazdy bez wzglendo na dolegliwosci czy chorobe
    Wanda
  • Błonnik i przyjazne bakterie

    Brałam błonnik razem z probiotykiem acidolac, żeby poprawić perystaltykę jelit i pozbyć się przykrych i strasznie uciążliwych zaparć. Powiem szczerze,...
    chmura
  • Przedwczesny wytrysk – wstydliwy problem

    Jakbym czytał o sobie ;) Na początku lekarz dał mi viagrę, ale i tak kazał brać po pół tabletki, więc przerzuciłem się na te tabletki, co Ty, żeby nie...
    bartolo
  • Dyspepsja, czyli niestrawność

    " Oprócz zmian w sposobie odżywiania pacjent powinien przyjmować leki hamujące wydzielanie kwasu solnego"
    ???
    Przy niestrawności, kiedy ewidentnie brak ...
    Sal

Małże kwaśne i czerwone

Małże kwaśne i czerwone

 

 

Składniki:

  • 50 dag mrożonych małży
  • 4 dojrzałe, duże pomidory
  • 4 ogórki małosolne
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Reklama
Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Małże ugotować.
  • Marchewkę pokroić w cienkie paseczki, ogórki, cebulę i paprykę – w kostkę.
  • Połączyć składniki, zalać octem winnym i oliwą z oliwek z dodatkiem pokrojonych w drobniutką kostkę, obranych ze skóry pomidorów.
  • Dodać roztarty z solą ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Delikatnie wymieszać.
  • Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • kcal 120
  • białko 10 g
  • tłuszcz 5 g
  • węglowodany 10 g

 

 

FRUTTI DI MARE

Morskie mięczaki, małże i skorupiaki, czyli kraby, homary, langusty, krewetki, ostrygi, omułki, ośmiornice i kalmary nie cieszą się jeszcze w Polsce taką popularnością, jak w innych kuchniach świata. Bez wątpienia dzieje się tak dlatego, że jeśli chcemy przyrządzać potrawy z ich udziałem, nie mogą być nieświeże. A że trzeba sprowadzać je z daleka (widział ktoś langustę w Bałtyku?), ich cena przerasta możliwości przeciętnego Polaka. Niemniej jednak coraz częściej widać owoce morza w supermarketach, w dziale mrożonek. Na pewno są tańsze od świeżo złowionych, ale nie aż tak, żebyśmy mogli cieszyć się ich smakiem chociaż raz w tygodniu. A szkoda.

Owoce morza bowiem są kopalnią wartości odżywczych, tak samo jak morskie ryby. Bogate w wapń, fosfor, żelazo, magnez i jod, a także w witaminy A, D i te z grupy B, są również doskonałym źródłem białka. W odróżnieniu od ryb, prawie nie zawierają tłuszczu. Co ważne, charakteryzuje je niska zawartość sodu. Są zatem idealnym uzupełnieniem diet odchudzających i niskosodowych. Uwaga – mogą uczulać!

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA