Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby maślanej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sok z połowy grejpfruta
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek natki pietruszki i świeżej kolendry
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotować marynatę: dokładnie wymieszać oliwę z sokami z cytrusów, dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek i posolić.
  • Rybę pokrojoną w plastry grubości około 2 cm ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym, obłożyć cebulą pokrojoną w cienkie plastry, polać marynatą i odstawić na około pół godziny.
  • Posypać świeżo zmielonym pieprzem, posolić i zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną natką pietruszki i kolendrą.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW