UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Minerały

Spirulina – bezcenne białkoBiałko to główny budulec całego organizmu. Występuje w tkankach i komórkach. Jego niedobór wpływa więc na złe funkcjonowanie wszystkich narządów i układów. Ratunkiem może być suplementacja, czyli uzupełnienie białka. Spirulina jest na to idealnym sposobem.

Czytaj więcej...

Żelatyna – ratunek nie tylko dla stawówŻelatyna spożywcza jest dostępna na rynku i to na każdą kieszeń, a kto by pomyślał, że popularna galaretka ma tyle właściwości zdrowotnych, co drogocenny lek. Jest bogatym źródłem aminokwasów – proliny i glicyny, zawiera również kolagen, przez co doskonale sprawdza się w leczeniu bólów stawowych i mięśniowych, wzmacnia odporność organizmu, zapobiega próchnicy oraz stymuluje wzrost włosów i paznokci, poprawiając ich kondycję. Proponujemy kilka zabiegów, by polepszyć kondycję zdrowotną i poprawić urodę.

Czytaj więcej...

Oleje tłoczone na zimno – zdrowa alternatywaDietetycy zachęcają do wybierania oleju nierafinowanego, mniej przetworzonego, ale zdrowszego. Producenci natomiast zalecają olej rafinowany, z pierwszego tłoczenia i filtrowany na zimno. Ale pierwsze tłoczenie to nie to samo co tłoczenie na zimno. Jaka jest więc między nimi różnica? Warto może też samodzielnie wytworzać olej, by mieć pewność, że jest świeży i nie pozbawiony wartości odżywczych oraz smakowych?

Czytaj więcej...

Bromelina – enzym trawiący białkaZnajdująca się w świeżych owocach ananasa i jego młodych łodygach bromelina co najmniej od 70 lat ze względu na swoje właściwości lecznicze wykorzystywana jest w medycynie konwencjonalnej. Lekarze sportowi stosują ją głównie w leczeniu obrzęków pourazowych i stanów zapalnych stawów, pomocniczo w gojeniu się ran i złamań. Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie ma ta substancja?

Czytaj więcej...

Miód na serceLecznicze działanie miodu i innych produktów pszczelich znane jest od stuleci. Grecy uważali go za pokarm bogów, starożytni Egipcjanie leczyli nim rany i balsamowali zwłoki, natomiast Kleopatra kąpała się w oślim mleku i miodzie, by zachować piękne ciało i młodość. Obecnie lekarze również chętnie polecają miód osobom z chorym sercem jako środek wspomagający podstawowe leczenie. Jakie są właściwości miodu, jego dawkowanie i przeznaczenie?

Czytaj więcej...

Wszystkie artykuły:

  1. Brak żelaza przyczyną zmęczenia
  2. Życiodajna woda wodorowa
  3. Żelazne zdrowie
  4. Jak długo gotować wodę, by nie pogorszyć jej smaku
  5. Wszechstronna melatonina
  6. Koralowa długowieczność
  7. Magnez – cudowny metal
  8. Koenzym Q10 – eliksir młodości
  9. Cynk – ważny dla organizmu
  10. Kokosowa alternatywa
  11. Woda – źródło życia i dobry kosmetyk
  12. Hiponatremia – niedobór sodu
  13. Siarka – pierwiastek urody
  14. Teff – cenne bezglutenowe zboże
  15. Matcha – matka zielonych herbat
  16. Nadmiar i niedobór fosforu w organizmie
  17. Olej z czarnuszki
  18. Naturalne źródła zdrowia – lecznicze olejki
  19. Krzem na dobrą kondycję fizyczną
  20. Krzem – pierwiastek życia i młodości
  21. Turmaliny – kryształki zdrowia
  22. Luteina – sprzymierzeniec naszego wzroku
  23. Składniki odżywcze w sokach
  24. Potencjał ORP Redox
  25. Skrobia kukurydziana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym
  26. Ocet jabłkowy – naturalne zdrowie z jabłek
  27. Korzyści oraz zagrożenia płynące z picia herbaty i kawy
  28. Colostrum – siła odporności
  29. Olej lniany – bogactwo kwasów nienasyconych
  30. Olej z wątroby rekina – chroni, leczy i wzmacnia
  31. Owoce morza – zdrowie na talerzu
  32. Hipokaliemia (niedobór potasu)
  33. Miedź nanokoloidalna
  34. Niezwykłe właściwości zielonego jęczmienia
  35. Minerały i ich wpływ na zdrowie
  36. Niedobór żelaza w organizmie
  37. Niebezpieczny akrylamid
  38. Pasteryzacja, czyli przedłużona trwałość
  39. Woda źródlana czy mineralna?
  40. Olej arganowy – płynne złoto Maroka
  41. Olej palmowy – pomaga czy szkodzi?
  42. Właściwości bursztynu
  43. Niezwykłe właściwości miodu Manuka
  44. Amarantus – pióropusz pełen zdrowia
  45. Olej kokosowy – w medycynie, w kosmetologii i w kuchni
  46. Srebro koloidalne, czyli naturalny antybiotyk
  47. Propolis, czyli kit pszczeli
  48. Miód Manuka
  49. Właściwości lecznicze bursztynu…
  50. Ozonowanie – oczyszcza i ożywia
  51. Woda żywa i martwa
  52. Krzem organiczny
  53. Zalety wody alkalicznej
  54. Ksylitol – cukier brzozowy
  55. Molibden (Mo)
  56. Chrom (Cr)
  57. Siarka (S)
  58. Chlor
  59. Jod
  60. Wapń (Ca)
  61. Podstawowe pierwiastki – tlen, węgiel, wodór, azot
  62. Pierwiastki śladowe – niezbędne dla organizmu
  63. Bor (B)
  64. Ołów (Pb)
  65. Arsen (As)
  66. Krzem (Si). Jego znaczenie w fizjologii i terapii człowieka
  67. Żelazo (Fe)
  68. Miedź (Cu)
  69. Selen – niezbędny dla organizmu
  70. Cynk (Zn)
  71. Główne mikroelementy
  72. Najważniejsze makroelementy