UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Mocznik jako składnik kremów regenerujących

Mocznik jako składnik kremów regenerującychMocznik to naturalna substancja wytwarzana przez człowieka wskutek przemiany białek. Jest wydalany wraz z moczem i częściowo z potem. Do celów kosmetycznych używa się syntetycznie stworzonego mocznika w postaci kryształków, całkowicie bezwonnego i bezbarwnego. Idealnie nawilża on i regeneruje suchą skórę. Stosuje się go w leczeniu trudno gojących się ran, kurzajek, a także trądziku i łuszczycy.

 

Mocznik jest organicznym związkiem chemicznym, w naturalny sposób wytwarzanym przez ludzki organizm. Stanowi 1 procent masy naszego naskórka, a jego niedobór powoduje suchość skóry i większą skłonność do podrażnień. W 1773 roku francuski chemik Hilaire Rouelle wyodrębnił mocznik z ludzkiej uryny, ale dopiero w 1828 roku został on zsyntetyzowany. Od ponad 40 lat do celów kosmetycznych wytwarza się go w warunkach laboratoryjnych w formie bezbarwnego i bezwonnego krystalicznego proszku. Jest zupełnie bezpieczny, nietoksyczny i nie powoduje alergii. Ma właściwości higroskopijne, czyli jest podatny na wchłanianie wilgoci, a zarazem nie dopuszcza do odparowywania.

 

Zastosowanie mocznika w kosmetykach

Mocznik jest głównym składnikiem dodawanym do kremów o działaniu regenerującym i nawilżającym. Ułatwia złuszczanie naskórka oraz działa zmiękczająco, przeciwświądowo i antyseptycznie na skórę. Stosuje się go w leczeniu trudno gojących się ran, łuszczycy, a także kurzajek. Idealnie nawilża, chroni i pielęgnuje skłonną do przesuszenia skórę, zwłaszcza rąk, stóp oraz łokci. Jest zalecany osobom mającym częsty kontakt z wodą oraz z wysuszającymi detergentami.

W składzie kosmetyków mocznik jest często spotykany pod nazwą urea. Jeżeli producent nie podaje jego zawartości procentowej, a występuje on na pierwszym miejscu listy składników, świadczy to o tym, że jego zawartość w danym preparacie jest wysoka.

 

Działanie w zależności od stężenia

Stężenie mocznika w kosmetykach może być bardzo zróżnicowane:

  • od 2 do 5 procent – w tym stężeniu (najczęściej spotykanym w kosmetykach pielęgnacyjnych) odbudowuje on barierę ochronną, goi, a także przyspiesza ziarninowanie rany.
  • od 5 do 10 procent – w tym stężeniu wykazuje działanie silnie zmiękczające i nawilżające.
  • ponad 10 procent – w takim stężeniu zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej naskórka i przyspiesza jej złuszczanie, a także wykazuje działanie bakteriobójcze. Kosmetyki zawierające taką ilość mocznika są stosowane głównie w leczeniu cery trądzikowej oraz łuszczycy.
  • do 50 procent – takie duże stężenie mocznika występuje najczęściej w maściach dermatologicznych; ma on za zadanie wzmacniać działanie keratolityczne, czyli intensywnie złuszczać naskórek.

Producenci często łączą mocznik z kwasem hialuronowym lub z gliceryną w celu zwiększenia skuteczności działania maści.


Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA