UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Jonizator wody Aquator Silver
Jonizator wody Aquator Silver
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

  • Przeziębienie – przyczyny, leczenie, powikłania

    U nas podobnie, dzieci z przedszkola przynosiły rózne choróbska a potem tylko sztafeta i każdy chorował. Znalazłam na forum opinie o leku L52, lekarka...
    kornelya
  • Przeziębienie – lecznicze znaczenie gorączki

    myślę, że dość odważnie i też obawiałabym się o moje dziecko tak eksperymentując. u nas zawsze dajemy dzieciom do picia kropelki L52, znany homeopatyc...
    monika
  • Homeopatia – naturalne leczenie

    taki właśnie homeopatyczny lek w kropelkach L52 kupuję już od lat. warto proszę Państwa bo zapobiegamy tym powikłaniom poprzeziębieniowym. wystarczy p...
    zocha
  • Dna moczanowa

    Moja teściowa cierpi na to schorzenie od lat, ale niedawno usłyszała o tkim leku urathone czy urarthone (nie wiem jak sie pisze), który odkwasza organ...
    goska

Na jak długo do zamrażarki?

Dzięki lodówkom z zamrażalnikiem i zamrażarkom zyskaliśmy możliwość przechowywania produktów żywnościowych przez dłuższy czas. Jest on różny dla poszczególnych rodzajów żywności, o czym warto pamiętać, zwłaszcza wtedy, gdy mrozimy sezonowe owoce czy gromadzimy pewien zapas mięsa lub wędlin. Chociaż okres przechowywania rzeczywiście bywa długi, to jednak nie może trwać w nieskończoność. Trzeba przynajmniej orientacyjnie znać dopuszczalne terminy i ich nie przekraczać.

 

Owoce

Mogą leżeć w zamrażarce do roku. Powinny być umyte (wyjątek stanowią maliny), bez szypułek i ogonków. Do mrożenia nadają się agrest, porzeczki, truskawki, wiśnie (bez pestek), jagody, jabłka i gruszki.

 

Warzywa

Cały rok mogą w zamrażarce spoczywać pomidory, zielony groszek (łuskany), kukurydza (wyłuskana po uprzednim zblanszowaniu całych kolb), bób (tylko młody, zblanszowany w gorącej wodzie, ale w strąkach), brukselka, brokuły, kalafior, buraki.

Krócej przechowujemy w zamrażarce pory (6 miesięcy), paprykę bez gniazd nasiennych (7 miesięcy) i marchewkę (9 miesięcy).

 

Surowe mięso i ryby

Mięso i ryby mogą poleżeć w zamrażarce nieco krócej: wołowina – 3 miesiące, wieprzowina – 2 miesiące, drób i cielęcina – 2–3 miesiące. Surowa ryba natomiast (zarówno tłusta, jak i chuda) może być przechowywana do 6 miesięcy.

 

Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy (koperek, bazylia, natka pietruszki korzennej, tymianek, szczypiorek i melisa) mogą być mrożone przez 3–4 miesiące.

Sklep Poradnia.pl poleca

RABAT 5%

Dokonując w sklep.poradnia.pl zamówienia za minimum 100 zł, użyj podanego poniżej kodu rabatowego.

Kod należy wpisać podczas finalizacji zamówienia, w trakcie wyboru sposobu płatności i dostawy, w pole Kod promocyjny (po prawej stronie), a następnie kliknąć w znajdujący się obok przycisk.

Kwota do zapłaty zostanie pomniejszona o 5%.

Kod rabatowy: PORADNIA